Hlavní obsah

Ostravská tělovýchovná unie ocenila dobrovolníky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvečer 55. Zlaté tretry Ostravy ocenili představitelé Ostravské tělovýchovné unie - ČUS výrazné osobnosti sportu v Ostravě a okolí. Ocenění předával více než padesáti dobrovolným trenérům, cvičitelům a organizátorům ostravského sportu předseda OTU JUDr. Rostislav Neuvirt.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19. 5.2016. Ocenění dobrovolníků ve sportu.

Článek

V salónku hotelu Clarion v Ostravě-Vítkovicích, který těsně sousedí s Městským stadiónem Ostrava, se ve čtvrtek 19. května od 14.00 hodin konalo slavnostní ocenění více než padesáti trenerů, cvičitelů či organizátorů ostravského sportu.

JUDr. Rostislav Neuvirt v úvodní řeči vyzvedl dobrovolnou, trpělivou, dlouhodobou a cílenou práci ve sportovním hnutí Ostravy. Sportovní výsledky dětí, mládeže předcházejí dalším vynikajícím sportovním výsledkům v dospělosti.

Bez výrazných osobností, které ukazují cestu vpřed, se sportovních hnutí neobešlo a neobejde. Bez trpělivé práce trenérů a funkcionářů sportovních oddílů by asi nebyl současný úspěch mítinku Zlatá tretra Ostravy.

Mezi oceněnými byl i špičkový trenér atletiky, metodik, organizátor SSK Vítkovice, za měsíc devadesátiletý Oldřich Jurák. Od 50. let minulého století vykonával funkci trenéra vítkovického atletického oddílu, byl spoluzakladatelem atletického mítinku Zlatá tretra, vychoval řadu olympioniků (například Bílek, Břečka, Uvízl, Borsuk). V rámci SVS (Středisko vrcholového sportu) byl vedoucím trenérem atletiky, autorem metodických publikací a seminářů, do kterých se stále zapojuje.

Neméně aktivní je 97letá Alžběta Cieslarová, TJ Ostrava, která byla u vzniku a rozvoje golfu na Ostravsku. Pomáhala svému manželovi, zakladateli Park Golf Club Ostrava-Šilheřovice, při všech pracích během vzniku a rozvoje golfového hřiště v Šilheřovicích.

Další výraznou oceněnou sportovní osobností je Ing. Jaromír Horák, předseda TJ Liga 100 Ostrava. Dlouholetý závodník, funkcionář a organizátor především Běhu Olympijského dne, Ostravského maratonu a dálkových štafetových běhů.

„Na počest LOH v Rio de Janieru vyběhne naše asi 10členná štafeta po místech konání Olympijských parků v České republice. Dne 6. srpna vyběhne z centra Olympijského parku Ostrava do Olympijského parku Pardubice. Následovat bude cesta do Olympijského parku Plzeň a třetí den doběhneme do Olympijského parku RIO - Lipno. Celkem uběhneme asi 750 km,” sdělil Jaromír Horák.

Jednou z oceněných žen byla dlouholetá členka Bruslařského klubu Ostrava Ivana Tokošová, trenérka krasobruslení a spolupracovnice CISO (Centrum individuálních sportů Ostrava). Vychovala reprezentanty v krasobruslení Janu Coufalovou, Petra Coufala a další.

„Jsem velmi spokojená, že Ostrava dostala příležitost organizovat 25. -  29. ledna 2017 mistrovství Evropy v krasobruslení. Velký podíl na tomto úspěchu má náš vedoucí Bruslařského klubu Ostrava Ing. Stanislav Žídek, který se postaral o to, aby tohle všechno, za podpory města Ostravy vzniklo. Je dobré, že hlavně mládež bude moci být u toho a vidět nejlepší bruslaře Evropy,” řekla Ivana Tokošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám