Hlavní obsah

Ostrava v příštím roce podruhé přivítá Olympijský park

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 21. června v odpoledních hodinách oznámili na Magistrátu města Ostravy Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, a primátor města Ostravy Tomáš Macura, že Ostrava bude v roce 2018 při konání ZOH v Pchjongčchangu pořádat Olympijský park.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.6.2017 V Ostravě bude Olympijský park 2018. Beskydy. Bílá: Na trénink. Ilustrační foto.

Článek

Statutární město Ostrava má za posledních několik let bohaté zkušenosti s vrcholnými sportovními akcemi: Olympijský park při příležitosti letních olympijských her v Riu de Janeiro 2016 nebyl výjimkou. I proto se vedení města rozhodlo podpořit myšlenku dalšího parku při příležitosti her v Pchjongčchangu 2018.

„Bezprostředně po mimořádném úspěchu loňského letního Rio parku, který se převážně odehrával v centru města, jsme si s organizátory řekli, že by bylo fajn si takovou akci zopakovat hned při nadcházející zimní olympiádě. Jsem rád, že se tento náš záměr proměňuje v realitu. Zatímco vloni si desetitisíce obyvatel i návštěvníků města mohly vyzkoušet letní olympijské disciplíny, příští rok budeme mít možnost prověřit naše dovednosti u zimních olympijských sportů. Věříme ve stejný zájem a odezvu veřejnosti. Určitě se potvrdí, že Ostrava sportem žije a takové akce zkrátka umí,” konstatoval primátor Tomáš Macura.

Ostrava představí odvážný koncept: centrem se stane OSTRAVAR Aréna, kterou doplní čtyři známá lyžařská střediska Moravskoslezského kraje. Součástí Olympijského parku 2018 budou dva skiareály v Jeseníkách v Kopřivné a Karlově pod Pradědem a v Beskydech v Bílé a Mostech u Jablunkova.

„Díky olympijským parkům se může atmosféra sportovního svátku přenést i do našeho kraje a nabídnout návštěvníkům dny plné sportu a zábavy. Věřím, že se jak v Jeseníkách, tak v Beskydech podaří vytvořit pro všechny skvělé zázemí a že tu návštěvníci načerpají nejen nezapomenutelné zážitky, ale specifický charakter Moravskoslezského kraje, kam se i v budoucnu budou chtít podívat,” řekl Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

V únoru 2018 vyrostou v České republice olympijské parky, které organizačně zajistí Český olympijský výbor. Celý projekt má zároveň nový koncept, který využívá více stávajících sportovišť a užší spolupráce se sportovními svazy a dává parkům jednotnou vizuální podobu.

„Zásadní otázkou je pro nás udržitelnost projektu. Jde nám o dlouhodobou koncepci do budoucna. Věříme, že centrální koordinace jednotlivých parků garantuje vysokou kvalitu ve všech dějištích. Samozřejmě, že každý park bude originální, ať už lokalitou, nebo preferovanými sportovišti, které budou v rámci jednotlivých sportovišť reflektovat silné sporty v daných regionech,” dodal k problematice Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Projekt Olympijské parky pokračuje v České republice třetím dílem. V únoru při příležitosti zimních olympijských her v Pchjongčchangu 2018 vyrostou po republice olympijské parky se stejným cílem, jako měla dvě předchozí vydání parků z let 2014 a 2016: přitáhnout fanoušky k aktivnímu sportu, podpořit v nich zájem o zdravý životní styl a zároveň fandit českým reprezentantům, tentokrát v Koreji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám