Hlavní obsah

Ostrava hostí festival akčního umění Malamut 2011

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 5. října od 16 hodin pokračoval v Domě umění v Ostravě festival akčního umění Malamut 2011.

Foto: Josef Zajíc

Druhý den Festivalu akčního umění MALAMUT 2011 byl zahájen taneční rozcvičkou.

Článek

Mezinárodní performeři se na tři dny sešli v Ostravě na festivalu akčního umění Malamut 2011. Od úterý 4. října vždy od 16 hodin předváděli svá akční umělecká díla v Domě umění a po 20. hodině program pokračoval v klubu Hudební bazar na Nádražní ulici 138a.

Ve středu 5. října zahájil den Jiří Surůvka, vedoucí katedry ateliéru Nová média na Fakultě umění OU, pohybovou rozcvičkou mezi plátny Jakuba Špaňhela ve velkém sále Domu umění. Zatímco ve studijní místnosti prezentovali svá díla studenti a pedagogové  Osmičky pod vedením vedoucího ateliéru malby FU OU Daniela Balabána, v hlavním největším sále se předvedli studenti profesora akad. mal. Tomáše Rullera z atelieru performance Fa VU VUT Brno.

Skupina předvedla své třicetiminutové dílko kreativní improvizace, při kterém si každý připravil to své, ale v průběhu reagoval na podněty dalšího účinkujícího a tak postupně v reakci na diváky vytvářel své umění. Podle prof. Rullera jsou studenti, mezi kterými jsou i stážisté z Velké Británie, Španělska a Francie, vedeni k rozvoji kreativity na vznikající dílo v reálném čase a k umění reagovat na postoje a názory vnějšího okolí.

V menším sále pak své umění předvedla Chuina Chia ze Singapuru. Ta, jako téměř všichni nejvýznamnější současní performeři, své dílo nepojmenovává. Tvořila spolu s diváky a v průběhu své performance je zapojovala do děje s tím, že každý jednotlivý účastník děje si mohl sám vytvořit názor a předvedené dílo pojmenovat.

V zahradě Domu umění vystoupil Peter Rosvik z Finska, v sále v programu pokračoval  Petr Grzybowski z Polska a další umělci.

"Program festivalu pokračuje i ve čtvrtek 6. října. Po dobu trvání festivalu bude v Domě umění prodloužena otevírací doba minimálně do osmé hodiny večerní," dodala Jana Michalíčková, provozní Domu umění.

Více na: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám