Hlavní obsah

Ostrava bere své talenty vážně. Talent sám o sobě ale není zárukou úspěchu, jak s ním tedy pracovat?

Novinky, Beáta Kapošváry

Ostrava se chce stát centrem prvotřídního vzdělávání. Podpořila projekt Talent management Ostrava 2018. Mezinárodní konferenci, jejímž tématem je podpora nadání a práce s talenty. Konference se uskuteční ve dnech 8. a 9. března v prostorách industriální multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích.

Foto: Zdroj: Nao Higano, ArtD.

Japonská profesorka hudby a zpěvu Nao Higano, ArtD.

Článek

V bohatém dvoudenním programu se představí významní odborníci z České republiky i zahraničí. Cílem konference je navzájem se inspirovat, předat si zkušenosti a poznatky, sdílet příklady dobré praxe a propojit všechny, kteří talent umí odhalit a vědí, jak o něj pečovat a rozvíjet ho.

Mezi hlavní hosty konference patří například primář František Koukolík, přední český neuropatolog nebo Mgr. Václav Klaus ml. 

„Jsem nesmírně ráda, že na konferenci uvítáme také vzácné hosty z řad talentů uměleckých oborů. Talenty z oblasti přírodních věd a techniky samozřejmě ctíme, ale talenty umělecké do různorodé oblasti nadání také neodmyslitelně patří a příjemně zpestří tuto konferenci. Ze světa baletu, herectví a choreografie přivítáme Vlastimila Harapese a oblast hudební bude reprezentovat japonská profesorka hudby a zpěvu Nao Higano, ArtD.,“ doplňuje výčet hlavních hostů Mgr. Marcela Mrózková Heříková z týmu organizátorů této akce. 

Když jsou tématem nadané děti, nemůže chybět ani Mensa ČR, kterou zde bude reprezentovat Ing. Tomáš Blumenstein. 

Z dalších příspěvků programu konference můžeme uvést například Matematické projekty, o nichž bude hovořit dr. Jiří Rozehnal, krajský metodik péče o nadané, který je zároveň členem Centra pro výzkum vzdělávání v přírodovědných oborech a talent management.

Toto specializované pracoviště, zaměřené na podporu přírodovědně a matematicky nadaných žáků základních a středních škol zejména v Moravskoslezském kraji, jež nově vzniklo jako součást Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, bude na konferenci představeno v samostatném příspěvku.

„Pojetí práce a fungování našeho centra je v rámci českých univerzit nové v tom, že uceleně propojuje přímé oborové zaměření nadaných žáků, přírodovědné předměty a matematiku, s pedagogickou a psychologickou podporou. Tato variantní triangulace podpor - kognitivní, pedagogická, psychologická - je nadaným žákům nabízena vysoce individuálně a zohledňuje jak jejich oborové priority, tak jejich individuální zvláštnosti,” vysvětlila strategii činnosti centra jeho vedoucí doc. Jana Škrabánková. 

Dalším zástupcem z vysokoškolského prostředí bude dr. Renata Kovářová z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, která přednese svůj příspěvek z pohledu speciální pedagogiky, k níž dodává: „Současná školská legislativa považuje nadaného žáka za žáka se speciálními vzdělávacími potřebami. Ne všechny děti však svůj potenciál ve školním věku adekvátně rozvíjejí, proto je nezbytné poskytnout jim takové prostředí a podmínky, abychom mohli rozvíjet veškeré složky jejich osobnosti. Právě speciální pedagogové pak mohou výrazně přispět k optimálnímu rozvoji celé osobnosti nadaného jedince.“ 

Součástí konference bude rovněž prezentace již probíhajících projektů, které podpořilo statutární město Ostrava v rámci dotačního Programu na podporu vzdělávání a talent managementu v oblasti technických a přírodních věd.

Reklama

Výběr článků

Načítám