Hlavní obsah

Osmý Masopust Ostrava už je za dveřmi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravské Ostravě se v úterý 9. února uskuteční již osmý Masopust Ostrava. Pořadatelem akce je Ostravské muzeum. Veselé hemžení masek, zpěvu, bláznivých her a rozverného tance má letos v podtitulu název: Pod slovanskou oblohou aneb Masopustní radovánky pod ochranou Radegasta.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava 2016 bude v úterý 9. února. Masarykovo náměstí Ostrava

Článek

„Největší Masarykovo náměstí a centrální okolí Moravské Ostravy bude pod ochranou také Svantovíta, Peruna a Dažboga a dalších slovanských bohů a bájných bytostí. Volně navazujeme na minulý ročník, kterému vévodil bůh Dionýzos alias Bakchus ve dvojí podobě. Chceme tak veřejnost seznámit se starou slovanskou mytologií, která je paradoxně méně populární než ta antická,” vysvětlila námět Masopustu Ostrava 2016 Markéta Palowská, etnografka Ostravského muzea a jedna z hlavních organizátorek masopustu.

„Uvedení bohové symbolizují mimo jiné plodnost a hojnost úrody. Jsou to bohové slunce a ohně, tedy toho, co je třeba k životu na Zemi. Prosba za plodnost a hojnost všeho je smyslem každoročních oslav masopustu. Protože jsme ale v Ostravě, nesmějí chybět tradiční masopustní masky jako slamák, medvěd, kozel a další,” dodala Markéta Palowská.

Od 9 hodin téhož dne se již podruhé bude na Masarykově náměstí konat masopustní jarmark se stánky plnými slaných i sladkých pochutin a lahodných nápojů, nebude chybět ani maso ze zabijaček, tolik charakteristické pro masopustní období.

Vzhledem ke zvolenému podtitulu se bude prodávat pivo Radegast, jehož výrobce bude na náměstí prezentovat i obří nafukovací socha boha Radegasta.

Hlavní program začne v 15 hodin odpoledne, kdy se nejdříve na jevišti objeví folklorní, hudební a divadelní soubory. Po skončení programu se uskuteční slavnostní předání masopustního práva, tedy udělení povolení pořádat masopustní veselí a především masopustní průvod.

Právo ve stylizované podobě ostravského bílého koně předá starostka městského obvodu Moravské Ostravy a Přívozu bohu Radegastovi. Poté vyjde z náměstí průvod masek, krojovaných muzikantů, dětí a nekrojovaných veselých občanů, kteří již pochutiny na náměstí "okoštovali".

„Masopustní radovánky budou tradičně zakončeny symbolickým Zabíjením kozla a Pochováním basy. Úplným závěrem bude společný smuteční průvod se "zemřelou basou",” připomněla Andrea Węglarzyová, kurátorka edukační činnosti Ostravského muzea, druhá z hlavních organizátorek masopustu.

Reklama

Výběr článků

Načítám