Hlavní obsah

Orientační běh po stezkách a cestách hostily Opava a Paskov

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 2. a 3. března se konaly dva závody v orientačním běhu po stezkách a cestách v Opavě a v Paskově. Trail-O je otevřený orientační sport pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví nebo schopnosti pohybu. Nabízí rovnocennou soutěž mezi závodníky s handicapem nebo bez něj.

Foto: Josef Zajíc

Start Trai-O v zálecekém parku v Paskově. 3.3.2013

Článek

Orientační závod po stezkách a cestách, kterému se odborně říká Trail-O se konal  2. března v sobotu v Opavě v krásném parku Městských sadů okolo nové sportovní haly. Závod připravila Jana Glabazňová. Kromě závodníků z Moravskoslezského kraje a Polska se závodu zúčastnili i reprezentanti tohoto sportu, připravující se na Mistrovství světa, které se bude konat v období 8. - 13. července ve finském Vukatti.

V neděli se konal druhý závod v Trail-O v  městě Paskově ležící v okrese Frýdek-Místek. V místním kině  se sešlo 62 závodníků kategorii  E-Open, to znamená těch, kteří jsou registrovaní v tomto odvětví orientačních sportů - ti nejlepší se připravují na již zmíněné Mistrovství světa. Dále kategorie E-Para: handicapovaní závodníci, převážně na vozíčku, kteří se po trati pohybovali sami nebo s doprovodem. Poslední kategorií A-Open byli účastníci, kteří se k závodu přihlásili, protože si tuto náročnou disciplínu, především při čtení mapy a určování umístění kontrol v terénu, chtěli vyzkoušet.

Závod se konal ve známém, krásném a udržovaném parku Vasilie Kirilova, což byl voják Rudé armády, který zahynul při osvobozování Paskova. Součástí uzavřeného parku, v majetku Fakultní nemocnice v Ostravě, je barokní zámek postavený v období 1640 - 1646 a v roce 1946 adaptován na nemocnici.

Ředitel závodu Tomáš Sochor spolu se svými spolupracovníky Liborem Krhutem a Zdeňkem Jakobim v 10 hodin soutěž odstartovali. Závodníci se podle mapy 1:4000 mohli pohybovat jen po stezkách a zpevněných cestách. Na trati bylo 16 rozhodovacích stanovišť, z nichž pak účastník musel určit, která kontrola souhlasí s bodem ve středu kolečka v mapě. Správnost určení se zaznamenávala do průkazky. Závod není na čas, ale jen na přesné určení stanoviště v terénu. Právě tato skutečnost stírá rozdíly mezi závodníkem zdravým a závodníkem s handicapem jedoucím na vozíčku.

V Paskově v kategorii E-Para zvítězila Jana Kosťová před Petrem Kryskem a Borisem Dvorským.

Kategorii E-Open stejně jako v Opavě ovládl zcela bezchybný Pavel Dudík před Liborem Forestem a polským reprezentantem Rafalem Mastelou.

Početně nejvíce zastoupenou  kategorii A-Open (29) vyhrála Hana Škovroňová před Annou Škovroňovou, obě z Karviné, a Jindřichem Hostašem z Ostravy.

Pořadatelé z aktivního sportovního oddílu orientačního sportu z Havířova děkují starostovi města Paskova za zapůjčení předsálí kina ke shromáždění závodníků a Fakultní nemocnici v Ostravě za zpřístupnění jinak uzavřeného parku v Paskově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám