Hlavní obsah

Opravdu nová škola v Mnichovicích?

Novinky, Alexandra Bokhan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malém městečku u Prahy už za pár dnů nastoupí děti do školy. A asi nejvíc se na to těší prvňáci. Chtějí se učit v krásně vymalovaných třídách, plných hezkých obrázků. Ale v Mnichovicích u Prahy si děti užijí i tříd plných vlhkosti, plísně a dezinfekčního nátěru.

Foto: Alexandra Bokhan

Plesnivá zeď vzadu na dvorku

Článek

V Mnichovicích u Prahy poslední roky přibývá dětí školou povinných, ale prostory pro výuku chybí. Loni proto město zakoupilo objekt na náměstí, který před mnoha lety sloužil jako místní škola. Po rozsáhlé rekonstrukci nastupovali prvňáčci v září 2013 do krásných, vymalovaných tříd.

Letos se škola maluje opět. Starý dům je kamenný, je vlhký, chybí mu izolace. To se projevuje uvnitř i zvenčí vlhkými mapami na zdech, plesnivými kouty, padající omítkou, trámy pod střechou jsou zničené houbou.

Když se v březnu 2013 rozhodovalo, jak řešit situaci s nedostatkem míst ve škole, rozhodlo se o nákupu tohoto objektu. I přes nesouhlas starosty města Petra Schneidera, který jako stavař o naprosto nevhodném stavu budovy věděl a odmítl smlouvu podepsat, zbytek zastupitelstva i s místostarostkou Petrou Peckovou koupi schválil.

Město utratilo zhruba 9,7 miliónu korun za novou školu (4,2 miliónu korun za nákup a asi 4,5 miliónu korun za rekonstrukci). 

Paní Pecková, která má na starosti obor školství v Mnichovicích, tvrdí, že v době nákupu staré budovy nebylo jiné řešení, všechny další možností byly horší. Rekonstrukce se musela uskutečnit rychle, aby na začátku školního roku mohly děti nastoupit do třid. Oprava domu trvala asi tři měsíce. Současný stav se řeší formou reklamace u firmy, která rekonstrukci prováděla. Žádná plíseň podle jejich slov, tam není a hygienické kontrole se nebrání. 

Pan Schneider v době hledání nových prostor navrhl stavbu nové budovy, která by odpovídala velikosti zakoupené nemovitosti a finančně by vyšla zhruba nastejno. Ale při hlasování na zastupitelstvu jeho návrh neprošel. Současný stav je podle jeho slov katastrofální a nevhodný pro výuku dětí. 

Nyní se v budově narychlo maluje, aby dezolátní stav "nové školy" nebyl vidět. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám