Hlavní obsah

Opravdové hvězdy se rodí na Pražském pěveckém festivalu

Novinky, Tereza Šimčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský pěvecký festival je název 2. ročníku unikátní přehlídky pěveckých talentů ve věku 6-19 let z Prahy a okolních měst, která podporuje jejich hudební rozvoj a navrací je zpět ke kořenům české hudby. Uzávěrka přihlášek na wwww.nasehudba.cz je ke konci února.

Foto: Tereza Šimčíková

Zveme děti a mládež, která ráda zpívá na Pražský pěvecký festival.

Článek

Pražský pěvecký festival se oproti jiným soutěžím liší tím, že zde odpadá pocit soupeření a podporuje se hudební vzdělávání.

„Vytvořili jsme místo, kde se děti cítí dobře, chtěli jsme dětem pomoci objevit v nich tvořivost a čirou radost ze zpívání českých písní, dát jim šanci vystoupit na opravdové pódium - před diváky a porotce, známé tváře, kteří ale nejsou v rolích soudců, ale rádců a motivátorů. A jsme rádi, že to se nám na Pražském pěveckém festivalu daří,“ uvedla Eva Kleinová, hlavní tvář a zakladatelka festivalu.

Všemu ale předchází registrace na festival na www.nasehudba.cz, která bude ukončena 28. února. Ze všech přihlášených ve věku 6-19 let vybere porota 30 zpěváků, kteří dostanou možnost zúčastnit se vzdělávacích workshopů pod odborným vedení lektorů Evy Kleinové st., Moniky Höppner a Roberta Štolby. Tam se naučí, jak správně dýchat, vyslovovat, zpívat, jevištní interpretaci, cítit rytmus, ale projít i hereckou průpravou a hudební naukou.

„4. května se pak zpěváci stanou součástí slavnostního koncertu, kde se mohou těšit na své živé vystoupení, ale i setkání se svým vzorem. V loňském roce se s námi skvěle bavili například zpěváci a herci David Gránský, Anna Slováčková, Peter Strenáčik, Miroslav Hrabě, Barbora Rainišová, Michaela Sejnová nebo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Významným hostem na besedě v 1. ročníku byl zpěvák Tomáš Klus, který s účastníky diskutoval na téma originalita, zpívání, psaní písní, popularita, ale také jim popřál, ať hlavně v hudbě dělají to, co je baví,“ popsala Eva Kleinová.

Pořadatelem festivalu je Dům dětí a mládeže Praha 2 a Eva Kleinová (projekt Naše hudba), zpěvačka doprovodné kapely Karla Gotta Boom!Band a pořadu Máme rádi Česko. Festival se uskuteční ve spolupráci s DDM Praha 4 Hobby centrum. Projekt finančně podporuje Hlavní město Praha a Městská část Praha 2.

„Účastníky festivalu podporujeme nejen před a v době konání festivalu, ale i po jeho skončení, kdy v nahrávacím studiu nahrají vlastní CD s festivalovou písní, účastní se různých vystoupení či koncertů anebo získají možnost působit v českých muzikálech a filmech. Loňští účastníci s námi budou i letos a to v roli tzv. mentorů nově vybraných festivalových zpěváků,“ dodala Eva Kleinová.

Na ukázku toho, jak festival probíhal, se lze podívat v této reportáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám