Hlavní obsah

Obrazy Jaroslava Panušky a Ludvíka Kuby jsou k vidění v Goltzově tvrzi

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě probíhající výstava v Galerii Goltzova tvrz v Golčově Jeníkově představuje dva významné malíře první poloviny 20. století - Jaroslava Panušku a Ludvíka Kubu.

Foto: Ladislav Málek

Jaroslav Panuška: Mamuti v bažinách (Marušky mamuti).

Článek

V neděli 28. října začala v Galerii Goltzova tvrz v pořadí  již 23. výstava. Tentokrát zvou k návštěvě díla dvou autorů první poloviny 20. století - Jaroslava Panušky a Ludvíka Kuby

Jaroslav Panuška (1872 - 1958) má velmi blízko k Vysočině, vždyť více než polovinu života prožil na Kochánově u Lipnice nad Sázavou. Jeho „vysočinské krajiny“ jsou v okolí v mnoha domácnostech.

Galerie se však rozhodla představit Jaroslava Panušku nejen jako krajináře, ale i malíře, jemuž bylo blízké hledání nových směrů, a proto na výstavě převažují díla dnes velmi ceněná pro svou, ve své době, odvahu a nadčasovost. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit, když se přijdou podívat na čarodějnice s hejny havranů, vodníky a jiná strašidla. Projít se v galerii mohou i mezi obrazy se stády mamutů a staroslovanskými hradišti.

Ludvík Kuba (1863 - 1956) patří k významným malířům první poloviny 20. století. Vystaveno je takřka 50 děl, od portrétů, autoportrétů, přes studie jihoslovanských krojů, výjevů z dalmatských tržišť, až po krásná městská zákoutí Poděbrad a Českého Krumlova.

K výstavě je vydán šedesátistránkový katalog, ve kterém jsou všechna díla reprodukována. Část vystavených obrazů je prodejná. Výstava dvou významných českých malířů 20. století potrvá v Galerii Goltzova tvrz do 9. prosince. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám