Hlavní obsah

Obora Hvězda zve k výpravám do historie i za přírodními krásami

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené místo Pražanů využívané pro odpočinek a relaxování, ale také k sportovnímu a kulturnímu využití, to je obora Hvězda a letohrádek Hvězda v Praze-Liboci. Vydejme se podívat po stopách vzniku obory a jejímu současnému využití.

Foto: Ondřej Kořínek

Park a letohrádek Hvězda

Článek

Obora Hvězda existovala už od pravěku, dokazují to archeologické vykopávky, které probíhaly v 19. století. Její reálná a zaznamenaná historie ale začíná v roce 1534, kdy ji oficiálně zakládá císař Ferdinand I. Ten kolem ní také postavil zeď se dvěma branami - Břevnovskou a Libockou.

Obora se rozkládá na 84 hektarech a 1. září 1988 byla vyhlášená přírodní památkou. Důvodem pro její ochranu jsou lesní porosty a významná ornitologická lokalita. V oboře najdeme několik památných stromů a asi 60 druhů hnízdících ptáků. Kromě tohoto má obora svůj mokřad a rybník. Mokřad byl zařazen do území evropsky významných lokalit Natura 2000.

Zajímavostí obory je bezpochyby letohrádek Hvězda, jehož základní kámen byl položen Ferdinandem Tyrolským 27. června 1555. Byl vybudován dvoupodlažní letohrádek ve tvaru šesticípé hvězdy. Stavba byla několikrát rekonstruována. Naposledy se tak stalo v období let 1986 – 2000. Letohrádek Hvězda byl v roce 1962 zařazen na seznam národních kulturních památek.

Bitva na Bílé hoře i jednotky SS

Momentálně slouží jako výstavní prostor, kde v období od dubna do října naleznete různé výstavy a expozice. Jednou z nich je také expozice bitvy na Bílé hoře. Ta se odehrála nedaleko obory 8. listopadu 1620. Vojska, která zde tehdy bojovala, se pohybovala u zdi obory v místě zvaném Světlička. V oboře tábořily také vojska třicetileté války. Místní lesy pamatují i druhou světovou válku, kdy zde byly vybudovány kryty pro příslušníky SS.

Obora Hvězda měla ve své historii již spoustu využití. Mnohokrát ji využívala šlechta pro svůj odpočinek a hon. Sloužila jako tábořiště, zdroj dřeva a úkrytu. Často byla využívána při slavnostních příležitostech, jako byly diplomatické návštěvy nebo korunovace.

V současné době probíhá rekonstrukce zdi obory, která má několik vchodů. V oboře byla zřízena naučná stezka, která je doplněna několika informačními tabulemi. Ty popisují její historii, zdejší faunu, floru i život v oboře.

Místní občané, ale i návštěvníci jí využívají k procházkám v kterémkoliv ročním období, ke sportovním aktivitám jako je běh, cyklistika nebo v zimě běžci na lyžích. V oboře najdete několik dětských hřišť a načiní pro sportovce. Cesty jsou široké a u letohrádku se nachází rozlehlý park se spoustou laviček. Navštívit můžete také nedalekou Bílou horu a její památník, o tom, se ale dozvíte někdy příště.

Aktuální výstavy v Letohrádku Hvězda lze zjistit na webových stránkách Památníku národního písemnictví.

Související témata:

Výběr článků

Načítám