Hlavní obsah

Obnova osady Buďánka byla schválena podle návrhu občanů

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní Prahy 5 schválili záměr obnovy Buďánek podle návrhu odborné pracovní skupiny a občanů. Zároveň se 28. a 29. května uskuteční Švýcarsko - český kulatý stůl, kde nad problematikou obnovy bývalé dělnické kolonie Buďánka budou diskutovat desítky českých odborníků se svými švýcarskými protějšky.

Foto: Michal Fairaizl - fotograf MČ Praha 5

Z mnoha domů dělnické kolonie zbyly jen žalostné trosky.

Článek

Mezinárodní jednání přenese zahraniční zkušenosti do projektu Buďánka pro Prahu v rámci Partnerství Švýcarských fondů. Akci pořádá Nadace české architektury ve spolupráci s Občanským sdružením Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka a okolí v multifunkčním prostoru ERA svět na Jungmannově náměstí 767/6 v Praze 1.

Rada MČ Praha 5 zároveň schválila konkrétní podobu záměru obnovy Buďánek. Podle radního Jiřího Vejmelky, který spolu s 1. zástupcem starosty Petrem Lachnitem převzal nad projektem záštitu, je prioritou při obnově bývalé osady bezpečnost.

„Jako první proběhne průzkum všech objektů statikem, abychom věděli, v jakém stavu zbytky domů jsou a jak je využít. Následně počítáme s geodetickým zaměřením, geologickým průzkumem a stavebně-technickým a stavebně-historickým průzkumem. Prvním domem, který se dočká rekonstrukce, by měl být objekt bývalé mlékárny bez čísla popisného, který se přemění v místní informační centrum,“ přiblížil schválený záměr radní Jiří Vejmelka.

Cílem obnovy Buďánek je zachovat co nejvíce výjimečné atmosféry tohoto místa, rekonstruovat některé z objektů a vytvořit zde prostor pro umělecké ateliéry a dílny či vzdělávací akce. Své místo by zde nalezly mimo jiné i chráněné dílny pro postižené, lokalita by se také stala zelenou „oázou“ klidu v páté městské části. V místě bývalé dělnické kolonie Buďánka vznikne společensko-kulturní centrum Prahy 5.

„Buďánka bude sloužit k setkávání občanů, aktivitám v oblasti kultury, sportu a k pořádání výstav. Projekt Buďánka pro Prahu je úzce konzultován s orgány památkové péče a odborníky z oblasti architektury. Svými podněty mohou přispět i občané. Provozujeme adresu budanka@praha5.cz, na kterou mohou lidé napsat,“ dodal radní Jiří Vejmelka.

Martin Dvořák z občanského sdružení Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka již dříve vzpomenul úsilí současné hrstky obyvatel Buďánek zastavit několik vln developerských projektů v této lokalitě, což se nakonec podařilo.

„V boji proti developerům jsme pochopili, že musíme přijít i s vlastním návrhem řešení. Asi před dvěma lety jsme se do toho pustili a to, co bylo prezentováno na únorové veřejné diskuzi na půdě radnice, je výsledek,“ řekl Martin Dvořák, který se spolu s předsedkyní Veronikou Palečkovou patří k aktivním občanům v rámci pracovní skupiny sestavené k obnově osady. Právě zástupci občanského spolku známého spíše pod webovou adresou www.zachranmebudanka.cz jsou autory schváleného záměru.

Více informací o obnově Buďánek a aktuality z připravovaného projektu přineseme také na webových stránkách městské části v příslušné sekci http://www.praha5.cz/cs/sekce/budanka-pro-prahu/.

Reklama

Výběr článků

Načítám