Hlavní obsah

Obecní kompost dostali občané zdarma

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 12. listopadu se v obci Horní Moštěnice rozdával občanům kompost z obecního kompostéru zdarma. Obec rozestavěla na předem určená místa kontejnery s kompostem a každý si ho mohl odvézt, kolik chtěl. Během sobotního dopoledne si občané obce rozebrali takřka 40 kubíků kompostu.

Foto: Jiří Šafránek

Občané obce si nakládají obecní kompost.

Článek

Obec Horní Moštěnice si letos pořídila mobilní kompostér, ve kterém zpracovává rostlinný odpad nejen z údržby zeleně, ale i od občanů. Součástí zařízení je drtič, štěpkovač, zařízení na plnění vaků, provzdušňovač a rotační bubnové síto. Včetně nového traktoru si jej pořídila za 6 380 000 korun a to díky dotaci ze Státního fondu ŽP, která činila 5 800 000 korun.

Podmínkou dotace bylo, že obec nebude vyrobený kompost prodávat - a tak jej používá při výsadbách stromů, úpravách zeleně a také jej rozdává občanům zdarma.

Díky pořízenému kompostéru ušetřila obec významnou částku za skládkovné a navíc tím přispívá k ochraně životního prostředí recyklací biologického odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám