Hlavní obsah

O víkendu po Sázavě na festival Trampské Pikovice i s výukou bezpečnosti

Novinky, Hana Knížková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po symbolickém jarním odemčení několika řek už nic nebrání nasednutí do kánoe či kajaku a vyrazit. V sobotu si můžete užít jeden z nejhezčích vodáckých terénů v ČR vůbec na trase Týnec – Pikovice.

Foto: Hana Knížková
Článek

Vyplouvá se v sobotu v 9:00 z Týnce nad Sázavou z tábořiště Metaz. Doplujete tak rovnou na festival Trampské Pikovice. Chybět nebude ani babička Mary, která pluje po proudu až do Prahy. Zájemci mohou využít doprovodu vodáckého cvičitele, který poradí, ukáže a naučí, jak správně pádlovat, vybrat trasu, kudy a jak sjíždět jezy.

Právě jezy jsou jedním z největších nebezpečích na vodě vůbec. V Česku jich je zhruba 150 a do roku 2012 si ročně vybraly v průměru zhruba 10 obětí. Rok 2017 byl v tomto ohledu naprosto výjimečným. Hasiči museli zasahovat na řekách pouze třikrát a z toho ani jednou na jezu.

„Z padesáti zásahů a deseti utonutí na jezech máme po několika letech nulu. I když jde o malé počty, což nemusí být vždy statisticky vypovídající, je klesající trend dostatečně patrný. Zároveň na jezu, který byl vybaven záchrannými prostředky, nemusel od té doby hasiči kromě jednoho případu zasahovat,“ říká Petr Ptáček, zakladatel iniciativy Nebezpečné jezy. Ta od roku 2012 na nejnebezpečnějších jezech instaluje varovné cedule, záchranné prostředky nebo kotevní prvky pro zásah hasičů.

Většina oblíbených řek je v tuto chvíli symbolicky odemčena a sezóna právě začíná. Počty vodáků se na českých řekách každoročně zvedají. S tím roste i konzumace alkoholu na vodě. Právě ten často bývá příčinou neštěstí.

„V případě úrazu po požití alkoholu, omamných látek, nebo nedbání výstrahy pojišťovna neproplácí,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA, která mimo jiné sponzoruje reprezentanta ve vodním slalomu Jiřího Prskavce. „Myslím, že to k sobě patří, ale alkohol je až večerní záležitost k táboráku, tam má své místo. V době plavby maximálně pivo k obědu,“ říká Prskavec.

Podle něj je nejdůležitější zvolit přiměřený vodní terén a vesta a helma by měla být vždy samozřejmostí. „U dětí by se mělo zkontrolovat, jestli je vesta a helma řádně utažena. Pokud je vesta nová, je dobré před plavbou ověřit, že dítě ponese tak, jak má. To znamená, že ho bude nést nad hladinou a tlačit mírně na záda,“ radí Prskavec.

Podle legendy českého kajaku Štěpánky Hilgertové by si na rozvodněnou řeku měl troufat jenom velmi zkušený a správně vybavený vodák ve skupině se stejně zdatnými kolegy. „Ovšem nebezpečný jez by měl přenést každý,“ zdůrazňuje Hilgertová.

O tom se v sobotu 19. května přesvědčí i účastníci akce Na Trampské Pikovice s babičkou Mary, která začíná v Týnci nad Sázavou v 9:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám