Hlavní obsah

O Velkou kroniku kralupskou je nebývalý zájem

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti každoročního oceňování kralupských občanů u příležitosti povýšení Kralup nad Vltavou na město byla letos rovněž slavnostně pokřtěna kralupskými čtenáři již dlouho očekávaná kniha s názvem Velká kronika kralupská.

Foto: Repro: MAT

Obal knihy o historii Kralup nad Vltavou za posledních 757 let.

Článek

Tuto svou v pořadí již jedenáctou knihu sepsal kralupský rodák a regionální historik Josef Stupka. Kniha o rozsahu 256 stran vytištěná na křídovém papíře opatřená 319 fotografiemi pojednává o kralupské historii, a to od roku 1253 až do současnosti.

Autor knihy se kralupské historii začal zcela naplno věnovat po svém odchodu do penze v roce 1987. Inženýr Stupka po absolutoriu VŠ pracoval jako odborný asistent na katedře teoretické elektrotechniky pražské ČVUT a následně řadu let působil jako učitel odborných předmětů na SPŠE v pražské Ječné ulici.

Knihu s obrázkem Jungmannovy ulice z roku 1909 na titulní straně slavnostně pokřtili kralupský starosta Petr Holeček a ředitel místního muzea Jan Racek. Po slavnostním křtu si přítomní měli možnost knihu ihned zakoupit, avšak připravené výtisky zdaleka nestačily uspokojit všechny přítomné zájemce. Pro další výtisky se tedy zájemci musí vypravit buď do místního muzea, nebo navštívit zdejší dnes již opět jediné místní knihkupectví.

U příležitosti letošního 109. výročí povýšení Kralup na město byly na základě návrhů občanů oceněny čtyři významné osobnosti místního veřejného života. První byla někdejší letitá ředitelka zvláštní školy Mgr. Magdalena Hrušovská, následovaná emeritním dětským lékařem MUDr. Karlem Viereckelem.

Poté se dostalo také na mladší ročníky, kdy byla oceněna Barbora Kovářová, velmi obětavá ředitelka kralupské katolické charity, následovaná místním ekologickým aktivistou a zastupitelem za ČSSD Jindřichem Havlíkem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám