Hlavní obsah

O sušické pouti bude pro veřejnost zpřístupněn i Andělíček

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční pouť, která se koná tuto sobotu a neděli v Sušici, každým rokem přiláká do tohoto kouzelného šumavského městečka tisíce návštěvníků. Své brány otevře i jinak nepřístupná sušická dominanta – kaple Anděla Strážce.

Foto: Jan Kaše

V pozadí kaple Anděla Strážce v Sušici

Článek

Několik desítek stánků na sušickém náměstí, pouťové atrakce ve Volšovské ulici, křest aršíku známek s názvem Chráněná fauna a flora Šumavy či nejrůznější výstavy a kulturní akce dotváří tu správnou atmosféru, která patří ke každé pouti.

Návštěvníci ale mají možnost navštívit i místa, která jsou jindy uzavřená a pro veřejnost nepřístupná. Jedním z nich je bezesporu nejkrásnější dominanta Sušice a jejího okolí – kaple Anděla Strážce, mezi místními známá jako Andělíček.

Biskupství českobudějovické, jehož součástí je i sušický vikariát, připravilo akci pod názvem Sušická pouť na Andělíčku, jejímž mottem je citát z Bible: „Probuď se, kdo spíš, vstaň z mrtvých, a zazáří ti Kristus.“

V sobotu 3. září tak můžete navštívit jedno z nejvýznamnějších poutních míst v Čechách od 18. hodiny, kdy zde začne mše svatá (celebruje páter Vítězslav Holý). V neděli bude památka otevřena již od rána. V 9.00 hodin zde začíná mše, kterou celebruje páter Tomas van Zavrel.

Hlavní poutní mši pak od 11.00 hodin slouží převor benediktinského kláštera v Praze-Břevnově Prokop Siostrzonek.

Místo, kde se kaple Anděla Strážce nachází, má zajímavou historii. Podle legendy si zde hrál malý chlapec, kterému se kolem nohy obmotal jedovatý had. Vystrašený hoch uviděl anděla, který se k němu sklonil a ochránil ho.

Sušičtí pak na památku této události vybudovali na tomto kopci, který se ční do výšky 85 metrů nad Sušicí, malý kostelík. V roce 1735 byly přistavěny čtyři nárožní kaple, zasvěcené Máří Magdaléně, Panně Marii, sv. Janu Nepomuckému a sv. Floriánu, čímž stavba získala dnešní podobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám