Hlavní obsah

O rizicích internetových aukcí s Dominikem Jamborem

Novinky, Kamil Kopecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 26. února proběhl v Laboratoři Centra PRVoK Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci zajímavý workshop o rizicích internetového obchodování.

Foto: Kamil Kopecký
Článek

Vedl jej Dominik Jambor, vedoucí oddělení Bezpečnost transakcí firmy Allegro Group CZ, provozovatele obchodního portálu Aukro.cz a cenového srovnávače Heureka.cz. Řeč byla nejen o různých typech internetových podvodů, kterým jsou na internetu vystaveni nakupující a prodávající, ale také o metodách, jak se těmto útokům vyhnout, případně jakým způsobem je řešit.

„Mezi nejčastější typy podvodu patří nabídky žádaného zboží za velmi nízkou cenu,“ uvádí Dominik Jambor. Dále doplňuje: „Pachatelé sází na snahu kupujících co nejvíce ušetřit. Zde je nejjednodušší porovnat si ceny a zjistit si reference na prodejce. Častým pokusem o podvod jsou také aktuálně nabídky brigád – práce z domova, prodej elektroniky – kde se zájemci pod vidinou jednoduchého zisku stávají bílými koňmi, kteří prodávají neexistující zboží podvodníkovi.“

Jambor dále dodává: „Hlavní zásadou je zdravá opatrnost – prostě dvakrát prověřuj a jednou nakupuj. Pokud se nám cokoli nezdá, tak nakoupit jinde. V případě podezření není problém se na Aukro obrátit telefonicky nebo emailem. Díky velmi dobré spolupráci s Policií České republiky se nám daří většinu případů rychle odhalit a podvodníky dopadnout. Pomocí dobře nastaveného systému kontrol a opravdu malému poměru podvodů na Aukru (1 z 5 050 transakcí) můžeme nabídnout poškozeným Program ochrany kupujících s garancí plného nahrazení škody při podvodném nákupu.“

V oblasti internetového nakupování je třeba dodržovat hned několik pravidel. Na prvním místě si vždy ověřit, zdali je prodávající důvěryhodný (např. podle kladných hodnocení ostatních uživatelů). Dále zvolit vždy co nejbezpečnější platební metodu, jako je např. Pay-U v kombinaci s 3D-Secure metodami.

V žádném případě se nenechejte nachytat např. na slevu, kterou vám internetový obchodník nabízí protislužbou za to, když peníze převedete přímo na jeho účet (bez využití např. bezpečné platby). Pečlivě prověřujte, zda je eshop skutečně věrohodný (je např. členem asociace APEK, má zavedené jméno, existuje na trhu několik let) a zda nevznikl teprve nedávno (např. doména eshopu existuje jen několik dnů).

Dodržování těchto pravidel výrazně přispěje k tomu, aby vaše elektronické nakupování bylo co nejbezpečnější.

Akce byla realizována v rámci projektu ESF E-SYNERGIE - vědeckovýzkumná síť pro rizika elektronické komunikace (CZ.1.07/2.4.00/17.0062).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám