Hlavní obsah

Nový přístroj Nemocnice Šumperk odhalí zelený zákal i u nejmenších dětí

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařům Nemocnice Šumperk pomáhá s odhalením zeleného zákalu nový přístroj. Bezkontaktní tonometr Ora3G pořídila nemocnice pro své pacienty jako první zdravotnické zařízení v zemi. Nový tonometr je rychlejší, mnohem přesnější a umožňuje vyšetřit zrak i u těch nejmenších pacientů.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Novým přístrojem se Nemocnice Šumperk může v České republice pochlubit jako jediná, přišel ji na více než půl milionu korun.

Článek

Přístroj přišel nemocnici na více než půl milionu korun. „Nově pořízený tonometr znamená pro naše oddělení výrazný pokrok. Zelený zákal teď můžeme léčit a diagnostikovat mnohem přesněji než doposud, což je u takové nemoci velmi zásadní,“ vysvětluje lékařka očního oddělení Nemocnice Šumperk MUDr. Renata Michálková s tím, že technologie nového přístroje je unikátní ve svém měření nitroočního tlaku v závislosti na biomechanických vlastnostech rohovky, což měření velice zpřesňuje.

Glaukom patří mezi oční onemocnění, která vedou k postupnému poškození zrakového nervu. Přesná příčina glaukomu není známá, riziko roste u pacientů se zvýšeným nitroočním tlakem.

„Pravidelné vyšetření očí je proto naprosto zásadní k zachycení zeleného zákalu a k předcházení nevratných změn. Glaukom nelze vyléčit, avšak postup onemocnění může být zpomalen vhodně zvolenou léčbou,“ upozorňuje lékařka Renata Michálková.

Zrádnost nemoci tkví podle oční doktorky zejména v tom, že lidé změny ve vidění nemusí zprvu vůbec registrovat. Často vysoký nitrooční tlak lékaři zachytí zcela náhodně například při předpisu korekce dioptrií. „Proto je tak důležité jednou za rok vyšetření zraku podstoupit, zejména pak u lidí starších 50 let,“ dodává.

Mezi hlavní příznaky onemocnění patří bolesti hlavy, bolesti očí nebo oka, zpravidla na té straně, kde bolí hlava. Mezi příznaky však patří i pocit na zvracení, vidění duhových kruhů kolem světel v noci či rozmazané vidění. Léčba zeleného zákalu je nejúčinnější v počátečních stadiích, kdy je hlavním cílem lékařů oddálit nebo zpomalit postup ztráty zraku. Protože jde o chronické onemocnění, je i léčba u většiny pacientů trvalá. Nejběžněji spočívá v pravidelném kapání očních kapek.  V některých případech se stabilizace nitroočního tlaku dosahuje laserem či operací.

Počet lidí s glaukomem v posledních letech neustále roste. Před patnácti lety se s ním v České republice léčilo 195 tisíc lidí, dnes je to už přes 300 tisíc pacientů. K nárůstu odhalených případů přispívají i nové přístroje (jako je právě například i bezkontaktní tonometr Ora3G), které jsou schopny přesnějšího měření nitroočního tlaku a tím i včasného záchytu a zpřesnění diagnózy zeleného zákalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám