Hlavní obsah

Novou sezónu na Hartenbergu zahájil hon na čarodějnice

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Hartenberg na Sokolovsku zahájil novou turistickou sezónu stylově - vyhnáním všech zlých sil. Pochytané čarodějnice, které ztrpčovaly návštěvníkům život, byly pak převezeny ke spravedlivému procesu do nedaleké obce Josefov.

Foto: Pavel Reichard

Hradní pán a majitel Hartenbergu Bedřich Loos (vlevo s mikrofonem) na svém panství rejdění temných sil nepřipustí.

Článek

Tradiční "pálení čarodějnic" je na hradě Hartenberg, který najdete pouhých devět kilometrů od Sokolova, první velkou kulturní akcí v sezóně. Letos příroda návštěvníkům dopřála téměř letní počasí a organizátoři bohatý kulturní program.

Desítky diváků přenesli do doby renesance členové tanečního a komediantského spolku Valkenava, kteří předvedli několik vystoupení kombinujících divadlo, tanec a šerm. V jednom z krátkých příběhů diváci sledovali, jak láska a kouzla cikánské krasavice přemohla smrt i osud, v jiném pak byli svědky toho, jak si rázná hostinská dokázala zjednat pořádek ve své hospodě.

Temné síly se snažily chvilku dokázat, že čarodějnice nejsou špatné bytosti a pokusily se očarovat návštěvníky tancem, aby je vzápětí vystřídali ohniví muži ze skupiny Natus Flamea. Ti předváděli neuvěřitelné kejkle s plameny v duchu rčení, že hodného nepálí. "Program byl skvělý a výborně doplnil atmosféru zdejšího hradu," řekl jeden z návštěvníků Antonín Eckstein.

Hradní pán se však zápalem účinkujících ani potleskem publika ošálit nenechal. Jeho biřici během prohlídky trhu odhalili hned tři čarodějnice. Ty byly po krátkém vyslýchání mistrem katem zavřeny do klece a v čele rozjařeného průvodu odvezeny do nedalekého Josefova. Tady je čekal spravedlivý soud, který vyústil v očekávané upálení té jediné skutečné zástupkyně temných sil.

Hrad Hartenberg tímto představením otevřel své brány a je připraven přivítat všechny milovníky romantických míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám