Hlavní obsah

Novosadovy fotografie vzhlíží k baroku

Novinky, Dana Smrčková

Eat art gallery zahájila letošní sezónu výstavou Barokní zátiší II – snídaně, sýry, pečivo. Představuje se na ní slovenský fotograf Bohuslav „BoNo“ Novosad.

Foto: Bohuslav Novosad

Rozbřesk v Mikulově

Článek

Zátiší se sýrem, vínem a starožitným nádobím i masopustní večeře zdobí zdi mikulovské galerie na Kapucínské ulici. Novosad tam svými fotografiemi připomíná odkaz barokních umělců. 

„Zatímco do obrazů lze světlo prostě zakomponovat, fotograf stráví hodiny jenom prací s technikou,“ vyzdvihla kurátorka výstavy a majitelka galerie Jitka Plesz, kterou na snímcích fascinuje především detail a technická brilance.

Studium děl malířských mistrů 17. století obohacuje Novosada ve vnímání bohatosti barev, dramatičnosti práce se světlem a hlavně technikou šerosvitu. „Jejich fotorealistické ztvárnění námětu, dokonalá kompozice a rétorika jsou pro mne zdrojem trvalé inspirace,“ vysvětluje.

Koketuje proto s perfekcionismem. „Chtěl jsem vytvořit něco, co by mě charakterizovalo. Všichni o mně ví, že mi není nikdy nic dost dobré,“ pousmál se Novosad na vernisáži, která se konala v pátek 29. dubna a nabídla eat art bufet z kuchyně majitelky galerie. Hosté tak mohli ochutnat dokonce některé lahůdky ze snímků.

Novosad se fotografování věnuje od raného mládí, před třemi lety založil Školu digitální fotografie, kde působí jako lektor. Zaměřuje se především na krajinu, architekturu a zátiší. Eat art gallery navštívil poprvé na podzim 2009, Mikulov a jeho okolí se pro něj stal kreativní a magickou půdou.

„Vloni BoNo navštívil vernisáž výstavy Barokní zátiší, při které se zrodila myšlenka zkomponovat a vyfotografovat zátiší svých představ, se zaměřením na tematiku, kterou se delší dobu zabýval. Tím začala kreativní spolupráce mezi mnou a autorem,“ dodala Plesz.

Výběr z jeho díla je v mikulovské galerii Eat art k vidění do 26. května, a to pouze v pátek od 16 do 22 hodin a o víkendu od 12 do 22 hodin. Výstava je prodejní, vstupné dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám