Hlavní obsah

Nová tůně s mokřadem v Karhuli pod Blaníkem

Novinky, Karolína Josková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Přátelé bájné hory Blaník připravují za finanční podpory Nadace Partnerství, Nestlé, SFŽP ČR a MŽP vybudování tůně s mokřadem. Nově zbudované biocentrum bude sloužit nejen pro lesní zvěř, ale i jako odpočinková zóna s lavičkou a s několika knihami k přečtení.

Foto: Karolína Josková
Článek

Jsme občanské sdružení Přátelé bájné hory Blaník, staráme se o ochranu přírody, rozvoj turistky a kultury na Podblanicku. Již třetím rokem organizujeme akci Jarní úklid hory Blaník a snažíme se o výsadbu nové doprovodné zeleně. Vše za podpory přátel sdružení a jejich dětí, pro které pořádáme různé doprovodné akce a malé soutěže.

Nyní v Karhuli připravujeme za finanční podpory Nadace Partnerství, Nestlé, SFŽP ČR a MŽP vybudování nové tůně s mokřadem. Plánovaná tvorba tůně a přilehlého mokřadu bude realizována na stávající podmáčené louce za vesnicí. Tou protéká nepojmenovaný přítok potoka Brodec a nacházejí se zde minimálně dva zanesené a nepoužívané prameny.  Tyto prameny plánujeme vyčistit, prohloubit a využít je k vytvoření cca 30 x 15 metrů velkého mokřadu s maximálně dva metry hlubokou tůní uprostřed. Kolem tůně a potoka vysadíme 11 nových stromů a 40 keřů, vše místní druhy: bříza, dub, ptačí třešeň, vrba, kalina, a další.

Protože si přejeme, aby nově zbudované biocentrum sloužilo, nejen pro zlepšení retenční schopnosti krajiny a jako napajedlo pro lesní zvěř, ale i jako odpočinková zóna pro lidi, nebudeme pozemek oplocovat, ale necháme ho volně přístupný po celé jeho ploše. Na jedné straně pozemku bude nová dřevěná lavička a u ní pár knih k přečtení, na druhé straně dřevěná lávka přes mokřad či potok.

Termín budování tůně plánujeme na druhou polovinu října. Momentálně čekáme, až rozhodnutí o změně využití území nabude právní moci. Pak nám už nic nám nebrání začít s výstavbou nového vodního biotopu.

Moc děkujeme našim donátorům, bez jejich podpory by projekt neměl šanci vzniknout.

 Více informací k projektu na stránkách sdružení:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám