Hlavní obsah

Nová stylová kavárna mníšeckého zámku nabídne atmosféru první republiky

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Velikonocích bude na nádvoří zámku Mníšku pod Brdy slavnostně otevřena nová kavárna. Protože i samotná zámecká expozice připomíná návštěvníkům nostalgické časy z dob filmů pro pamětníky, ani kavárna nemůže být stylizována v jiném duchu. Přivítá vás již od 1. dubna a není to apríl.

Foto: Anna Čelouchová

Nová kavárna s atmosférou první republiky se vstupem z nádvoří mníšeckého zámku otevře již na apríla, 1. dubna. Opravdu!

Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy je malou oázou klidu a pohody, kde se návštěvníci mohou zastavit, nespěchat a užívat si pomalu plynoucí čas, jako kdysi v dobách před necelými sto lety, které v mnohých z nás navozují nostalgické myšlenky. Dobu první republiky, jejíž atmosféru si můžete přiblížit v zámeckých interiérech, si už nyní vychutnáte nejen při prohlídkách, ale neopustí vás ani v nově otevírané kavárně na nádvoří zámku.

Pavlína a Marek Lázničkovi, kteří se pustili do projektu prvorepublikové kavárny, mají již své bohaté zkušenosti. Jejich kavárna na náměstí je velmi oblíbená, malými i velkými, rodinami s dětmi, místními i přespolními, jako místo setkávání, poznávání a pohody. Kromě kávy nabízí i různé aktivity, výstavky, pohádky, tvoření. Má prostě svého génia loci.

Proč se její provozovatelé pustili do dalšího závazku? „Zámek zažil své nejkrásnější období v době první republiky, kterou si, stejně jako většina lidí, idealizuji,“ uvedla Pavlína Lázničková. „Ráda si představuji život tehdejší smetánky – jejich odpolední posezení, tenisové zápasy, pikniky. A takovou atmosféru bych chtěla přenést i do kavárny,“ dodala.

Na co se lze v kavárně těšit? V prvních dnech na čerstvě pečené vafle s ořechy a javorovým sirupem, domácí limonády, masové dobroty, dorty, ledový čaj, výbornou kávu i „košer“ víno. Víno si mohou dokonce dopřát i řidiči, v nabídce totiž nebude chybět ani to nealkoholické. Sortiment se bude postupně doplňovat a rozšiřovat.

„V zámecké kavárně bychom rádi umožnili návštěvníkům vstřebat dojem z prostor zámku u dobré kávy ve stylovém prostředí. Návštěvníci u nás najdou například knihy napsané mezi lety 1918 a 1938 a také knihy o tehdejší architektuře,“ pokračovala Pavlína Lázničková, které se také líbí tehdejší hudba, swing a charleston, písničky Jaroslava Ježka, Jaroslav Marvan ve filmech pro pamětníky nebo elegantně oblékané dámy, jež v těchto časech velmi dbaly o svůj zevnějšek. V kavárně nebude chybět ani dětský koutek s dřevěnými hračkami, děti si pohrají a rodiče mohou strávit příjemnou chvilku.

Stylový zážitek si kromě kavárny nezapomeňte naladit také na prohlídkách zámku. Při vstupu do soukromých pokojů na druhém prohlídkovém okruhu se ocitnete v době posledních majitelů a dokonce se seznámíte i s paní hraběnkou Terezií Kastovou, která na Mníšku žila ještě ve 30. letech minulého století. Setkání s ní můžete zažít na Prvorepublikových prohlídkách s vnučkou paní hraběnky, které jsou na programu každý víkend.  

Reklama

Výběr článků

Načítám