Hlavní obsah

Nová publikace představuje lípy republiky Středočeského kraje

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhy a historii vybraných jubilejních lip středních Čech, které byly vysazeny na paměť vzniku Československa, najdete ve zbrusu nové knize. Popisované lípy byly zmapovány v rámci nadšeneckého projektu Lípy republiky 1918 – 2018.

Foto: Aleš Rudl

Zbrusu nová kniha přináší dosud nepublikované příběhy význačných lip Středočeského kraje

Článek

V regionální publikaci Lípy republiky Středočeského kraje se prolínají fotografie s unikátními dobovými záběry vybraných lip, které se podařilo vypátrat v archivech, u pamětníků, ale i u široké veřejnosti.

Snímky doplňují texty, které přibližují okolnosti výsadby či další zajímavosti k jednotlivým lípám. V závěru knihy je přehled zmapovaných lip v kraji v rámci projektu Lípy republiky 1918-2018, a též doporučení k letošním výsadbám lip na paměť 100 let od vzniku ČSR.

Knihu vydala Agentura Koniklec a Národní památkový ústav, pracoviště středních Čech v Praze, pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Kniha je v elektronické verzi k prohlédnutí zde.

Projekt Lípy republiky 1918–2018

Podklady pro tvorbu publikace vycházejí z projektu skupiny nadšenců, který byl spuštěn na začátku roku, a jehož cílem je mapování a znovuobjevení poselství stromů republiky, které jsou vysazovány na počest vzniku Československé, ale i České republiky.

Webové stránky projektu Lípy republiky 1918 - 2018 jsou nositeli celorepublikové databáze stromů republiky.

Web dále poskytuje návody, jak postupovat při plánovaní výsadbách jubilejních lip republiky v letošním roce a též podávají doporučení, jak tyto stromy označovat či o ně pečovat, aby mohly nést svůj odkaz co nejdéle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám