Hlavní obsah

Noční pátrání po turistech bloudících po hřebenech Krkonoš skončilo dobře

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva přibližně dvacetiletí běžkaři, mladík a dívka, zabloudili v pátek večer při výletu mezi Voseckou boudou a Labskou loukou v Krkonoších. Pátraly po nich na čtyři desítky záchranářů, naštěstí úspěšně.

Foto: HS

Ilustrační foto

Článek

Ani nárazový vítr o rychlosti 30 – 35 metrů za sekundu a teploty mezi 12 a 15 stupni pod nulou, které ve zmíněné oblasti po celý den panovaly, neodradily dvojici od výletu na běžkách.

Krátce před tři čtvrtě na osm večer se zcela vyčerpaní běžkaři, ztracení ve tmě, dovolali záchranářům z Horské služby. Ti ihned zorganizovali pátrání a povolali čtyřicet dva členů z okrsků Špindlerův Mlýn, Benecko, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Během pátrání použili rolbu, terénní čtyřkolky a sněžné skútry.

„Hřebenové cesty jsou zcela neprůjezdné a vypadalo to, že ani naše technika nestačí. Požádali jsme proto o spolupráci i rolbu z Labské boudy,“ uvedl k náročné akci náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

O půl  hodiny později se podařilo odeslat mobilní aplikaci Horská služba, jež dokáže uživatele přesně lokalizovat. Po dalších zhruba dvou desítkách minut záchranáři silně podchlazený, dezorientovaný a vyčerpaný pár našli. Transportovali je na tzv. kanadských saních za lyžemi asi kilometr k přistavené rolbě a pak je odvezli na stanici HS ve Špindlerově mlýně, kde turisté přespali. Během cesty se zastavili na Vrbatově boudě, kde běžkaře vyšetřila lékařka Horské služby a zjistila, že jsou po zdravotní stránce zcela v pořádku.

„V Krkonoších neustále hustě sněží, vane silný vítr a je velmi malá viditelnost. Všichni turisté by se proto měli před začátkem túry informovat, jaká je situace a co je může potkat. Rozhodně by měli trasy plánovat s ohledem na své zkušenosti a síly,“ důrazně varoval náčelník Klepš.

Reklama

Výběr článků

Načítám