Hlavní obsah

Noční černí pasažéři ve Zlíně se nepoučili, kontroly proto budou pokračovat

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z varovné kontrolní akce z poloviny ledna si zřejmě černí pasažéři ponaučení nevzali. Za dvě víkendové noci od 19. do 21. ledna jich při další kontrole totiž revizoři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) přistihli bez jízdenky rovnou padesát.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Dvojice revizorů kontrolovaly jízdní doklady vždy po celou noc ve všech třech provozovaných nočních spojích. Na rozdíl od předchozího víkendu už ale černým pasažérům revizoři účtovali běžné přirážky k jízdnému,“ informoval tiskový mluvčí dopravní společnosti Vojtěch Cekota.

První cílenou kontrolní akci v nočních spojích uspořádala DSZO ve dnech 12. až 14. ledna. Tehdy měla charakter prevence, upozornění či posledního varování a revizoři výjimečně neukládali přirážky k jízdnému, pokud si černí pasažéři koupili jízdenku na místě, nebo když si na nejbližší zastávce vystoupili.

„Chtěli jsme, aby si cestující uvědomili, že i v nočních hodinách budeme jízdní doklady kontrolovat a že je normální si jízdenky při cestování MHD kupovat. Když jsme však po týdnu stejnou kontrolu zopakovali, tentokrát již s předepisováním běžných přirážek, počet zjištěných cestujících bez platného jízdního dokladu se příliš nesnížil. Je to pro nás signál, abychom v nočních kontrolách pokračovali i v budoucnu,“ komentoval kontrolní akci ředitel DSZO Josef Kocháň.

Dvojice pracovníků přepravní kontroly DSZO doprovázela po celou noc jízdu obou trolejbusů a jednoho autobusu, které v této době zajišťují na linkách 2, 8 a 70 dopravní obslužnost Zlína i Otrokovic. Během šesti hodin nočního provozu z pátku 19. ledna na sobotu 20. a stejně ze soboty 20. na neděli 21. ledna zkontrolovali revizoři všechny cestující.

„Zjistili rovných padesát lidí bez platného jízdního dokladu. Deset jich zaplatilo pětisetkorunovou přirážku na místě, u čtyřiceti revizoři vyhotovili zápis a tito černí pasažéři budou muset zaplatit dodatečně (do 10 dnů 500 korun, při pozdější platbě již 1 000 korun). Třem cestujícím revizoři neumožnili nástup do vozidla, protože byli zjevně podnapilí nebo kolem sebe šířili zápach,“ uvedl tiskový mluvčí dopravní společnosti.

V běžném provozu při kontrolách převážně v denní dobu revizoři zachytí za 24 hodin průměrně 19 cestujících bez jízdenky. „Jestliže je za pouhých šest hodin v nočních spojích odhaleno zhruba pětadvacet černých pasažérů, vyplývá z toho, že právě tato doba provozu MHD si zaslouží bedlivější kontrolní dohled,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Pro nákup jízdenky mají cestující i v noci dost možností prostřednictvím 36 jízdenkových automatů, přímo u řidiče všech vozidel MHD nebo s využitím mobilního telefonu (SMS jízdenky). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám