Hlavní obsah

Nikdo nebude zapomenut aneb Beseda věnovaná letci Václavu Jíchovi

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulek je současně názvem knižního titulu i přednášky na něj navazující. Oba počiny si předsevzaly oživit jedno téměř zapomenuté jméno. Jméno, které dodnes dělá naší republice čest.

Foto: Petr Šatra

Křest knihy proběhl symbolicky při májových oslavách osvobození v loňském roce.

Článek

Ve Dnešicích v okrese Plzeň-jih se 10. února 1914 narodil Václav Jícha, kterému už jako chlapci učarovala letadla. Od modelařiny dospěl v roce 1933 k pilotnímu diplomu.

Slibně se rozvíjející kariéru poddůstojníka 34. letky československé armády a nadaného akrobatického pilota přerušila německá okupace. Václav Jícha byl jedním z prvních, kteří opustili republiku. Po krátkém extempore v cizinecké legii následovalo odborné přeškolení a návrat ke kniplu.

Účastnil se mnoha bojových letů, mj. i bitvy o Anglii v řadách 1. a 17. anglické perutě, později, už jako příslušník 313. čs. stíhací perutě, zasáhl velmi úspěšně do nejtěžších bojů nad Kanálem a Francií. Poté působil 17 měsíců jako zkušební zalétávací pilot přímo ve výrobním koncernu Vickers Armstrong v Castle Bromwich, kde byl na své pozici hodnocen jako nejlepší.

Bohužel, konce války se nedočkal. Tragicky zahynul při nebojovém letu v únoru 1945 ve sněhové vánici ve skotských horách. Jeho statečnost v bojových akcích ocenily vlády Francie, Anglie i Československa řadou svých nejvyšších vojenských vyznamenání. Kromě toho byl Václav Jícha v rámci polistopadové generální rehabilitace čs. letců povýšen na plukovníka in memoriam.

Nad společnou knihou budou v Přešticích ve čtvrtek 5. května od 17 hodin besedovat její autoři - Petr Šatra a bratranec Václava Jíchy Karel Smola. Akce se koná v salónku Kulturního a komunitního centra Přeštice (vchod z Jungmannovy ulice). Srdečně zve pořádající Spolek pro záchranu historických památek Přešticka, o. s. ve spolupráci s KKC Přeštice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám