Hlavní obsah

Neznámá díla Viery Kraicové vystaví Galerie Václava Chada ve Zlínském zámku

Novinky, Kateřina Martykánová

Ve čtvrtek 22. května v 17 hodin proběhne v Galerii Václava Chada slavnostní vernisáž výstavy obrazů slovenské malířky Viery Kraicové. Výstava proběhne jako součást doprovodného programu 19. ročníku divadelního festivalu Setkání 2014 Stretnutie.

Foto: Zlínský zámek
Článek

Výběr z díla Viery Kraicové, která patří k nejvýraznějším osobnostem československé malby druhé poloviny 20. století. je k vidění v prvním patře nedávno rekonstruovaných prostor zámku až do 27. června.

„Výstava je unikátní zejména tím, že představuje díla ze soukromých sbírek i díla dosud neznámá, které má možnost veřejnost spatřit úplně poprvé,“ uvádí bývalá ředitelka Slovenskej národnej galerie Katarína Bajcurová, která v současné době připravuje autorčinu soubornou monografii a zlínskou výstavu bude zahajovat.

Návštěvníci Galerie Václava Chada mají jedinečnou příležitost prohlédnout si vyváženou kolekci 27 děl od kreseb, přes temperové studie obrazů, malé formy tzv. novoročenky i olejomalby z různých období její tvorby.

„Jedná se o vrcholná díla Viery Kraicové, která dokumentují vývoj její tvorby od začátku šedesátých let až do konce jejího uměleckého života a která v takto složené expozici dosud nebyla a zřejmě už nikdy nebudou vystavena,“ vysvětluje Michal Uher, který je autorem myšlenky a tvůrcem koncepce výstavy.

Výstava potrvá od 22. května do 27. června a je přístupná zdarma od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin. Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu 602 560 020. Podrobnosti o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Viera Kraicová (1920 - 2012): Vystudovala Slovenskou vysokou školu technickou v Bratislavě a Akademii výtvarných umění v Praze. Věnovala se monumentální a ilustrační tvorbě. Charakteristickými znaky všech jejich děl jsou kompozice na hranici abstrakce a torzovitost nejasných a neidentifikovatelných postav. Roku 1968 získala Cenu Cypriána Majerníka, roku 2006 cenu Fondu výtvarných umění za celoživotní dílo. Vystavovala na řadě místech doma i v zahraničí. V roce 1996 jí připravila Slovenská národná galéria v Bratislavě retrospektivní výstavu malířského díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám