Hlavní obsah

Netolická knihovna ožila divokou zvěří afrických plání

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. října uspořádala knihovna v Netolicích filmovou besedu s tematikou národních parků v Keni. V sychravém podzimu se tak návštěvníci nakrátko ocitli v rovníkové Africe. Výhra ve finální vědomostní soutěži putovala do Prachatic, odkud také na akci dorazili milovníci africké divočiny.

Foto: Hana Trněná
Článek

Nabídka pořadů pro veřejnost v prostorách netolické knihovny pravidelně umožňuje na jaře a na podzim, tedy dvakrát ročně, cestovat jak po krásách naší vlasti, tak po krajích mnohem vzdálenějších. Po toulkách Šumavou a jejími zajímavostmi to bylo například objevování podmořských krás Rudého moře a hor na Sinaji, stejně jako památek u Nilu v Luxoru.

Levandulí vonící jihofrancouzskou Provence, představenou letos na jaře, vystřídaly v mimořádně větrném dni jemným vlahým vánkem čeřené savany národních parků, vodní hladiny jezer i pláně plné nekonečných stád buvolů. Pochopitelně nechyběli pakoně, zebry, žirafy, lvi, hyeny, spousta vodního ptactva, pštrosi, gepardi a jiná africká zvířena. Velkoplošná projekce filmových sekvencí z národních parků Lake Nakuru, Amboseli, Tsavo a od jezera Naivasha byla doprovázeny živým výkladem.

Knihovna byla naplněna více než do posledního místo, zastoupeny byly všechny věkové kategorie od dětí po důchodce. Přesto nikdo nestrádal hladem a žízní, pracovnice knihovny jako vždy zajistily perfektní servis s bohatou nabídkou domácího občerstvení - žádné chlebíčky z bufetu a moučníky z velkovýrobny. 

Na závěrečnou otázku, kdy již tradičně výherce získá DVD či autorskou fotografii, související s právě proběhlou besedou, tentokráte nezabodovali jako obvykle Netoličtí, ale znalosti o posloupnosti spásání trávy jednotlivými strávníky prokázala paní Mikešová z Prachatic.

Termín jarní besedy bude zájemcům včas oznámen, předpokládané téma bude příroda a památky bývalé Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám