Hlavní obsah

Nejvyšší český zpěvák, aspirant na Fantoma opery Radim Schwab, nadchl vězně

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší český muzikálový zpěvák a herec Radim Schwab, který je zároveň jedním z hlavních aspirantů na roli v unikátním muzikálu Fantom opery, který produkuje František Janeček, má další životní zkušenost - 21. ledna totiž hrál a zpíval vězňům ve Vinařicích u Kladna.

Foto: Petr Mráček

Radim Schwab

Článek

A i pro něj samotného to byla premiéra. Mladý urostlý umělec s famózním hlasem si získal pozornost nejen šesti desítek odsouzených, ale i personálu.

Zkušený a otřelý muzikálový herec a zpěvák, který v současnosti účinkuje v divadle Broadway v muzikálu Mata Hari a má skvěle našlápnuto na životní roli Fantoma opery, odsouzené doslova dostal svým přátelským přístupem a tím, co jim ukázal.

„Oni byli nejdřív trochu vyjukaní a říkali si – no, tak k nim přijel nějakej šílenej umělec z Prahy, to bude zase nuda – ale pak viděli, že to takový nuda není a byli úžasní. A když zjistili, že mají „povoleno“ i tleskat, byli úžasné publikum,“ řekl Radim Schwab, který kromě zpěvu předvedl i své herecké umění.

Vězně, kteří jsou ve Vinařicích od opakovaných krádeží až po nejtěžší zločiny, nadchl svým kouskem Mistero Bufo, část vynikajícího představení z dílny Daria Fo, nositele Nobelovy ceny za literaturu, kdy jim zahrál kousek o papeži Bonifáci VIII. Přidal i „Zlou neděli“ od Jiřího Suchého…

„Vystoupením pana Schwaba byli nadšení jak naši odsouzení, tak upřímně i my. Byl to pro nás zážitek a jsme rádi, že to pro nás jako benefiční představení udělal. I pro odsouzené to bylo jistě zpestření v jejich poměrně stereotypním a přísném režimu,“ řekl mluvčí a psycholog věznice Vinařice Ivan Suchý.

Radim Schwab, který má za sebou řadu muzikálů, dokonce mnoho let účinkoval s Lucií Bílou v divadle Ta Fantastica a šestnáctinásobná Zlatá slavice mu loni také pokřtila i jeho CD s baladami AMOROSO, byl nadšen tím, jak skvělé publikum ve věznici měl.

„Měl jsem z toho zprvu trochu obavy. Člověk jde do vězení, neví, co tam bude za lidi, jak budou reagovat. Mnozí třeba v divadle nikdy nebyli. Ale oni byli fakt skvělí. A nejlepší bylo, když po té hodině odcházeli, tak přes mříž na chodbě dva z nich vedli palec nahoru a řekli: Jsi fakt dobrej týpek. To pro mě byl ten nejlepší honorář, a pokud budu moct a bude zájem, rád se do Vinařic zase někdy vrátím, ale opravdu jen jako umělec… Z prostředí, i když všichni byli nesmírně milí, mám přece jen přirozený respekt,“ dodal Radim Schwab.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám