Hlavní obsah

Největším problémem českých řidičů je dodržení bezpečné vzdálenosti

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zimním počasím a příchodem sněhu se jako každoročně zvyšuje počet dopravních nehod. Než si řidiči na nové podmínky zvyknou, dochází k razantnímu nárůstu nehod. Podle analýz pojišťoven je největším problémem českých řidičů bezpečná vzdálenost.

Foto: HZS
Článek

K nehodám, jejich příčinou je nedodržení bezpečné vzdálenosti, nejčastěji dochází za snížené viditelnosti a na mokré nebo namrzlé vozovce. „Velmi často řešíme případy ve větších městech, kdy dochází ke střetu i několika vozidel v rychle jedoucích kolonách. A každoročně zaznamenáváme hazardéry, kteří na sněhu nebo námraze havarují na letních pneumatikách," konstatoval Milan Gregor z pojišťovny Kooperativa.

„Ročně řešíme v povinném ručení 65 tisíc škod, v téměř 40 % případů je příčinou nedodržení bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly. Většinou se jedná o menší škody, kdy byly při nehodách poškozeny pouze „plechy“, s průměrnou částkou zhruba 30 tisíc korun,“ potvrdil Gregor.

I podle analýzy Allianz pojišťovny jsou stejně jako vloni za letošních 11 měsíců nejčastější nárazy do stojících vozidel nebo nedodržení dostatečného odstupu. "Tato dvě rizika zapříčinila přes 24 tisíc pojistných událostí z celkových 82 500 případů," upozornil mluvčí pojišťovny Milan Bálek.  

První sníh na silnicích přináší zajímavý fenomén v podobě většího počtu škod, které způsobí vozy s pohonem všech kol. Vozidla mají podstatně lepší trakci, než obyčejné dvoukolky. Při brzdění to ale žádnou výhodu nepřináší, což si jejich řidiči neuvědomují.

Nejčastější chyby se nemění

Čeští řidiči opakují stále stejné řidičské chyby. Mezi nejčastějšími příčinami nehod figuruje nedostatečné věnování se jízdě. Z analýz pojišťoven vyplynulo, že 27 % všech řidičů přiznalo, že během jízdy a parkování telefonují, upravují svůj zevnějšek, hledají v taškách. 

Dalšími nejčastějšími příčinami nehod je srážka dvou pohybujících se vozidel, nedání přednosti v jízdě, nebo přejíždění z pruhu do pruhu. První „čtyřka“ nejčastějších příčin škod zůstává stejná, jako v minulých letech. Mezi další patří nezvládnutí řízení, špatné předjíždění a vysoká rychlost. 

Pozor na tramvaje a zvířata

Kromě tradičních pojistných událostí na silnicích Allianz pojišťovna eviduje také méně obvyklé. "Mezi ně patří například 53 pojistných událostí zapříčiněných srážkou s vlakem nebo tramvají, nebo 403 škod, kdy jsme vyplatili pojistné motoristům, nebo majitelům zvířat po srážce s vozidlem," konstatoval Václav Bálek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám