Hlavní obsah

Největší rašeliniště v Dolním Rakousku leží jen deset kilometrů od hranic

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hochmoor Schrems je přírodní park na okraji městečka Schrems. Od českými turisty často navštěvovaného rakouského hraničního města Gmünd je do Schremsu osm kilometrů, z přechodu Halámky pak devět. Milovníky přírody potěší Podvodní říše, rašeliniště a Nebeský žebřík.

Foto: Petr Hejna
Článek

Automobil lze bez problému zaparkovat u areálu Podvodního světa - UnterWasser Reich, odkud již vede přímo značená naučná stezka, dlouhá necelých pět kilometrů.

Vstup do Podvodní říše je zpoplatněn, expozice se zaměřuje na moderní pojetí života ve vodě a u vody, domov zde mají např. vydry. Rašeliniště je volně přístupné, celková plocha činí zhruba 300 ha, z toho 119 ha je od roku 2000 přírodním parkem.

Přírodní naučné centrum Podvodní říše vzniklo na základě iniciativy WWF Österreich a města Schrems připojením Rakouska v roce 1983 k Ramsarské úmluvě (úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva), která byla podepsána v roce 1971 v íránském Ramsaru.

Dřevěná rozhledna (vybudovaná roku 2012) Nebeský žebřík (Himelsleiter) s výhledem na rašeliniště se tyčí do výšky dvaceti metrů, vede na ni 108 pozvolných schodů, jinak je celý areál bezbariérový. Pohled na úzkou vodní plochu rozhodně stojí za naprosto nenáročný a bezplatný výstup. Psy je nutno mít v parku na vodítku.

Podvodní říše během zimních měsíců podřizuje svůj provoz biologickému rytmu chovaných zvířat - od 13. října do 11. dubna je veřejnosti uzavřena, výjimkou je období 24. - 29. prosince, kdy je otevřeno od 10 - 16 hodin. Přírodní park je přístupný po celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám