Hlavní obsah

Největší hvězdy flamenca vystoupí poprvé v ČR

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší hvězdy španělského flamenca, kteří se řadí i mezi světové špičky, vystoupí poprvé v České republice. Taneční mistři David Coria a Ana Morales se divákům a milovníkům této hudebně-taneční kultury představí v Praze, Brně a Hradci Králové.

Foto: royalwedding.cz

Největší mistři flamenca David Coria a Ana Morales vystoupí poprvé v ČR

Článek

Diváci a milovníci tohoto žhavého tance si španělský pár užijí v Česku v prosinci. S kytarovým doprovodem předního španělského skladatele a hudebníka můžete zažít ohromující zážitek.

Nepůjde jen o "obyčejné taneční představení”, ale o formu s názvem Pallabra Y Gesto, což v českém překladu zní jako Slovo a gesto. Komunikace je životně důležitá pro každého člověka. A právě z tohoto předpokladu vychází představení Palabra y gesto, které rozvíjí základní linie tohoto konceptu.

„Jde se o představení bez dějové osy, které vychází z konverzace mezi zpěvem (slovem) a tancem (gestem), a to v rámci společného jazyka: flamenca. Někdy se tak děje s laskavostí, pomalu a mírně, jindy zas vášnivě a se žhavou zběsilostí, ale vždy ve vazbě na tuto jedinečnou a přetrvávající potřebu člověka: potřebu komunikovat,” říkají svorně ty největší hvězdy flamenco David Coria a Ana Morales. Oba patří mezi světové špičky tohoto žhavého tance. 

„Tato dvojice s hudebním kytarovým doprovodem vystoupí 8. prosince v brněnském KD Semilaso, 10. prosince v pražském Divadle Broadway a 11. prosince v Kongresovém centru Aldis Hradci Králové. Půjde o mimořádná představení, která zde budou v tomto měřítku poprvé. Jde o umělecké vyjádření tance, které se zde doposud ještě neodehrálo," uvedl za pořadatele mimořádné taneční show Timur Isanbaev 

David Coria se ale v ČR nejspíš objeví už příští měsíc, aby si jednak obhlédl prostory, v nichž bude se svou taneční partnerkou Anou Morales vystupovat a poskytne zároveň novinářům rozhovory. „Jsou to lidé velmi energičtí, velmi živelní, na druhou stranu velcí profesionálové, kteří se na každé své představení dokonale připravují. Kdo chce vidět mistry flamenco va akci, nesmí si nechat ujít jejich show," dodal Isanbaev. 

Zajímavostí bezesporu je, že flamenco není jen tanec, ale hudebně-taneční kultura, jejíž kolébkou i současným centrem je Andalusie na jihu Španělska. Vzniklo mezi tehdejšími cikány, kteří tam v 15. století doputovali z Indie přes Pákistán a Egypt. V tomto tanci se tak mísí cikánská kultura se španělskou, indickou, židovskou a arabskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám