Hlavní obsah

Největší hvězda flamenca David Coria se už těší do Česka

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci vůbec poprvé v Česku vystoupí největší hvězdy španělského flamenca David Coria a Ana Morales. Jejich unikátní projekt s názvem Slovo a gesto diváky zcela jistě strhne, protože flamenco, to není jen tanec, ale životní styl. Sám tanečník prozradil o tanci i o sobě více.

Foto: royalwedding.cz

David Coria patří mezi světové špičky španělského stylu Flamenco.

Článek

Davide, patříte spolu se svou taneční partnerkou Anou Morales ke světovým špičkám flamenca… Co pro vás tanec znamená?        

To znamená svobodu. Kde mé tělo a moje mysl mají absolutní svolení dělat a cítit, co je jim blízké a vše se tak nějak propojí. Tanec se stal modelem mého života a vlastně jedním z hlavních komunikačních funkcí, které jsem našel. Tanec je v podstatě vyprávění příběhu. Flamenco není jen samotný tanec, ale kultura. I pro mě se stalo životním stylem.

Poprvé se letos v prosinci představíte v Brně, Praze a Hradci Králové. Těšíte se na české publikum?                                        

Těším. V Česku budu poprvé. Vždy jsem slyšel, že obzvláště Praha je nádherná a mystická. Snad budu mít čas si ji alespoň projít a poznat kulturu a tamní lidi. A také doufám, že budeme vzájemně sdílet nadšení a radost z umění a z představení s těmi, kteří to mají rádi. Ať si publikum užije a vychutná tento zážitek. Mají jedinečnou šanci být v bezprostřední blízkosti kultury s názvem Flamenco a naším cílem s mou kolegyní Anou Morales je, zajistit jim tento fantastický zážitek.

U nás v ČR máme už několikátým rokem velkou TV show Star Dance, když hvězdy tančí, kde známé osobnosti soutěží v tancování různých stylů. Je něco podobného u vás ve Španělsku?                    

V současné době bohužel ne. Před několika lety již v španělské televizi existoval taneční program s velkým počtem diváků, ale to nemělo nic společného s flamencem nebo španělským tancem. Jeho cílem byly moderní tance jako funky, hip-hop atd. Vidíte, v něčem jste patrně dále než my.

Kdy jste začas s tancováním?                                    

Tancuji od mala. Začal jsem v šesti letech. Celá naše rodina, včetně bratrů milovala flamenco, takže jsem tím v podstatě odkojen. S tancováním je dobré začít co nejdříve, ale znám i mistry, kteří začali v 19 letech a dnes jsou skvělí. Kromě toho jsem dělal i balet. A teď občas cvičím v posilovně. Čistím si tím hlavu a relaxuji.

Jaké máte plány a přání do dalšího roku a do dalších let?      

Momentálně pracuji na novém projektu nazvaném Anonymous, který bude mít premiéru v březnu 2019. Pak také jezdím různě po světě s představeními, které jsem už nastudoval v minulosti. Plánuji tančit, tančit a zase tančit, dokud to mé tělo dovolí a vzhledem k mé budoucnosti bych chtěl rozvinout svůj aspekt jako choreograf a režisér, abych mohl být vždy v tomto uměleckém světě co nejvíce aktivní, což je právě ono “flamenco”… Spojit hudbu, pohyb, příběh. Zkrátka stále žít tancem…

Reklama

Výběr článků

Načítám