Hlavní obsah

Nejčastějším pěveckým partnerem Heleny Vondráčkové je Jiří Korn, nazpívali přes 30 duetů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pět desítek let na scéně slaví letos Helena Vondráčková. Zásadním připomenutím zpěvaččina jubilea je supraphonské dvojalbum Best Of The Best, které přináší pěknou řádků hitů. Jsou mezi nimi i duety s různými pěveckými partnery, i když je jasné, že tím zásadním byl a je Jiří Korn.

Foto: Koláž Pavel Oparty

Jiří Korn a Helena Vondráčková - dvojice, které to ladilo po všech stránkách.

Článek

Právě s Jiřím Kornem pojí zpěvačku nejen dlouhodobé přátelství, ale také spousta společné práce - za téměř čtyřicet let jejich spolupráce to jsou stovky společných koncertů a vystoupení a více než třicet duetů.

První společné pěvecko-taneční číslo nazvané Nikdo v celém světě snad uvedli na televizní obrazovce v pořadu Devět jablek pro Helenu (1975), tehdy si spolu poprvé i zastepovali. O rok později natočili duet Já půjdu tam a ty tam, který měl premiéru  v televizním pořadu Písničky z obrazovky, ale písnička vyšla také na supraphonském singlu a stal se z ní velký hit roku 1977. V tomtéž roce natočili ještě písničku V ženě kdekdo se splet, která vyhrála Písničky pro Vlastu, což byla soutěž vyhlášená časopisem Vlasta.

Jejich spolupráce pokračovala především na televizní obrazovce. Oba zpěváci byli hlavními hvězdami pořadu Svatební cesta (1977) a v silvestrovské show 1977 si zatančili a zastepovali na známý evergreen Bye, bye blues. Očividně byli na stejné hudební vlně, oba měli vrozené taneční dispozice, oba stepovali a dokonale jim to k sobě ladilo.

Velký prostor dostali i v dalším zábavném pořadu Báječné ženy na létajících strojích (1978), a bylo jen otázkou času, kdy spojí své síly na koncertním jevišti. K tomu došlo v roce 1981, kdy za doprovodu Orchestru Gustava Broma nastudovali show Já na bráchu blues. Tato spolupráce trvala čtyři roky a za tu dobu spolu nazpívali řadu duetů (Každá trampota má svou mez, Slunce, To pan Chopin, My milujem jazzband, Jakoby nic, Čaj pro dva, Já na bráchu blues).  

Bylo to v roce 1982, kdy s písní Tančit prý je krásné vyhráli festival Děčínská kotva. Hitem se stala i písnička Zatímco déšť si v listí hrál, kterou uvedli v televizním pořadu Dva z jednoho města (1986). V osmdesátých letech natočili několik koprodukčních pořadů, které mohli vidět i diváci v Německu.

Byly to například hudebně-zábavné pořady jako A něco navíc, Romance v Savoy baru nebo show inspirovaná písněmi Elvise Presleyho. Z té doby pocházejí duety Žárlivá žena a A Boy Like Me, A Girl Like You.

Spolupráce Heleny Vondráčkové a Jiřího Korna pokračovala i v devadesátých letech - jednak byli hlavními protagonisty koncertní show postavené na slavných muzikálových písní, která byla k vidění jak u nás, tak v západní Evropě či na Kubě, jednak  se objevovali na televizní obrazovce v cyklickém pořadu To je šoubyznys, na který navázal pořad Šoubyznys. Na čas se zase stali parťáky, jejichž kumšt nešlo než obdivovat.

Velice známé je pěvecko-taneční číslo, které zná publikum pod názvem „Ginger a Fred“ a jež mělo premiéru v roce 1993. Z devadesátých let pochází i duet Neznámá místa, který se nachází na Helenině albu Nevzdám se hvězdám (1998).

Doposud spolu nazpívali více než třicet písní a příležitostně spolu vystupují prakticky dodnes. Jejich dlouhodobou a umělecky zajímavou spolupráci dokumentuje například DVD Těch pár dnů, kde nechybí ani písnička To chce šmrnc a cosi navíc. Trefně totiž vystihuje to, co oba umělci v sobě mají a čím tolik zaujali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám