Hlavní obsah

Nedělní škola ve Stránském učí starým řemeslům

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní řemesla a techniky spojené s regionem Jeseníků se lidem snaží připomenout manželé Vladimíra a Roman Křenkovi ve Stránském u Rýmařova. Za finanční podpory Evropské unie krok po kroku rozvíjejí od roku 2005 občanské sdružení.

Foto: archiv Nedělní školy řemesel ve Stránském

Huculové ze Stránského

Článek

Založili Nedělní školu tradičních řemesel, díky velkém zájmu veřejnosti však populární kurzy organizují během celého týdne. Zájemci se zde učí batikovat, péct domácí chleba, plést košíky, vyrábět dekorace z kukuřičného šustí či si vyzkoušet ještě nedávno časté sečení trávy kosou. Velký ohlas má také místní stádo ovcí valašek, jejichž chov je v dnešní době ojedinělý. Křenkovi se zaměřují na zpracování vlny – chovatelům i dalším zájemcům ukazují jak se plstí, přede, barví či tká.

Valašky však nejsou jedinými zvířecími obyvateli na farmě. Chovají zde také koně či krávy, z jejichž mléka vyrábějí široké spektrum výrobků. Život zde neutichá v žádném ročním období, na jaře se křtí jehňátka, v létě zde můžeme přespat jen tak ve spacáku, na podzim si upéct brambory v popelu a v zimě si zabruslit na místním zamrzlém rybníku.

Pozvánka na drátenický kurz

Nedělní škola řemesel nabízí inspirující program i v zimním období. Například v sobotu 16. února od 13 do 18 hodin pořádá kurz drátenictví. Délka výuky se však obvykle prodlouží. Často se stane, že zájemci si domluví program třeba jen na dopoledne, ale u Křenků zůstanou celý den. Ti jsou rádi, že většina návštěvníků se do Stránského rádo vrací.

Věkové zaměření workshopů je různorodé, každý si zde najde to své. Centrum vřele vítá také hosty z jiných zemí, život v malém komunitním centru si přišli vyzkoušet například studenti ze Švédska či USA.

Související témata:

Výběr článků

Načítám