Hlavní obsah

Neadekvátní nakládání s jednorázovými dřevěnými paletami má svá rizika

Novinky, Michael Rada

Vzhledem k faktu, že vývoj evropské legislativy směřuje k stálému snižování negativního dopadu průmyslové výroby a mezinárodního obchodu na životní prostředí, je nutné zmínit rizika kterým v současné době čelí mnozí "uživatelé" palet.

Foto: Michael Rada

Častý obrázek, palety před odvozem na skládku, či na topení

Článek

Na základě projektu optimálního využití jednorázových dřevěných palet, o němž jsme informovali 19. října, se japonská logistická společnost Sumisho Global Logistics Europe setkává s klienty, kteří považují otázku likvidace dřevěných palet za vyřešenou tím, že je bezplatně, či za malou úplatu, poskytují svým zaměstnancům.

V tomto případě se jedná o proces, který nejenom že odporuje zákonným normám a může být postižen velmi vysokými pokutami ze strany MŽP a dalších orgánů, ale navíc má i negativní dopad na životní prostředí. Brzy bude tzv. procesing těchto typů výrobků sledován mnohem pečlivěji, jak vyplývá z nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 995/210 - vztahuje se na všechny hospodářské subjekty uvádějící na trh dřevo a dřevařské výrobky. K těmto společnostem se totiž automaticky všichni importéři výrobků na jednorázových paletách řadí.

Přestupkem je v tomto případě nedovolené nakládání s odpadem, kterým paleta je (protože nedochází k jejímu optimálnímu zužitkování). Vzhledem k faktu, že podmínky pro nakládání s odpadem jsou jasně stanoveny a nakládat s ním mohou jen pověřené a certifikované společnosti, je předávání palet zaměstnancům (zdarma či prodejem) přestupkem proti několika zákonům.

Navíc importované palety jsou často chemicky ošetřeny, případně napuštěny prostředky na jejich ochranu před škůdci, a při spalování při nízkých teplotách dochází k nadměrné produkci škodlivých látek. Ty v mnoha případech mohou být i životu nebezpečné.

Podle informace z MŽP již začal stoupat, vzhledem k výše uvedenému nařízení, objem kontrol týkajících se správnosti vedení evidence a hlavně nakládání s těmito obaly. Se zvýšeným počtem kontrol se zvyšuje i počet udělených pokut, proto mnohé společnosti již od "dodávek dřeva" zaměstnancům raději upustily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám