Hlavní obsah

Navštivte palác Knóssos na Krétě a podívejte se na zbytky minojské civilizace

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že povinností každého návštěvníka Kréty je, podívat se do zbytků minojského paláce v Knóssu. Každoročně toto místo, které se nachází nedaleko hlavního města Kréty, navštíví statisíce turistů.

Foto: Ondřej Kořínek

Palác Knóssos

Článek

První palác zde byl postaven v 19 století př. n. l. v prvním palácovém období minojské civilizace. Po dalších 300 let byl palác mnohokrát přestaven, až jej zničil vpád mořských národu někdy okolo roku 1400 př. n. l. V paláci žilo až 8 tisíc obyvatel.

Ve svých dobách palác sloužil jako administrativní a náboženské centrum minojské civilizace a byl bludištěm se stovkami pokojů. Dnes z něj zbyly pouze trosky, které od jeho objevení koncem 19 století, jsou opravovány betonem, aby vydržely. Fresky a malby, které palác zdobily a uchovaly se, zde nenajdete. Jsou v muzeu v Heraklionu. V Knóssu jsou jen jejich napodobeniny. Můžete tak shlédnout fresku Minotaura nebo Delfínovu fresku.

Palác byl ve své době rozdělen zřejmě do čtyř částí. Dnes stojí za zhlédnutí trůnní síň, která je schována za zdmi části paláce a do které je přístup po úzké cestě v řadě. Uvidíte ji jen několik vteřin. Dalším významným místem je královnino apartmá, do kterého se můžete podívat skrz skleněnou výlohu. Uvidíte tam již zmíněnou Delfínovou fresku.

Celý palác jsou již jen zbytky zdí, schodů, úzkých cestiček, ale naskýtá se vám pohled i do krajiny se všudy přítomnými sady oliv. Na větším náměstí je také instalována střecha, aby se návštěvníci ochladili a schovali před sluncem. Stromů, pod kterými byste se mohli schovat je málo a když už, jsou plné Cikád, které neúnavně cvrlikají.

Před odchodem z paláce se můžete projít po místě, kde obyvatelé chodili do divadla. Na místě byste to ale nepoznali. Dalším dochovaným úkazem je stoka, která měla funkci kanalizace. Obyvatelé měli i přívod vody a koupelny.

Celá prohlídka palácem trvá přibližně dvě hodiny a můžete ji absolvovat sami nebo s průvodcem. Vstupné do paláce je 6 Eur. 

Více fotografií můžete shlédnout zde, video je k dispozici zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám