Hlavní obsah

Nastávající maminky vyšetřují ve Valašském Meziříčí nové tokografy

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nové kardiotokografy mají k dispozici lékaři porodnického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí. Přístroje za více než 365 tisíc korun doplnily počty stávajících kardiotokografů na porodním oddělení a celkově jich tak má nyní nemocnice k dispozici devět.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Kardiotokografie je nejdůležitější metodou na včasné zjištění ohrožení plodu hypoxií, což je nedostatek kyslíku. Pomocí elektrod připevněných na břicho maminky snímá kardiotokograf elektrickou aktivitu dělohy a tepovou frekvenci plodu.

„Kardiotokografy používáme nejen na porodním sále, ale i při péči poskytované těhotným ženám v rámci prenatální poradny,“ přiblížila staniční sestra gynekologicko-porodního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí Bc. Andrea Dočkalová.

Vyšetření na kardiotokografu není bolestivé a nemá žádné vedlejší účinky ani na těhotnou ženu ani na miminko. Přístroj umožňuje provádět nejen externí monitorování plodu, ale volitelně též neinvazivní monitorování vitálních funkcí matky. Kardiotokograf snímá také vícečetné těhotenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám