Hlavní obsah

Národní zemědělské muzeum představuje Chuť Evropy

Novinky, Ari Lieberman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní projekt A Taste of Europe (Chuť Evropy), na němž se v letech 2009 – 2011 podílí řada muzeí a institucí v Evropě, vrcholí prezentací společné výstavy. Národní zemědělské muzeum reprezentuje Českou republiku a výstavu představí v Praze ve dnech od 26. ledna do 31. července 2011.

Foto: Ari Lieberman

Mezinárodní výstava Chuť Evropy byla zahájena v Národním zemědělském muzeu v Praze

Článek

Na projektu A Taste of Europe spolupracuje devět muzeí z celé Evropy – ze Švédska, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Maďarska, Portugalska, Skotska a Slovinska. Společná výstava byla zahájena ve stejný čas ve všech participujících muzeích a slavnostní zahájení výstavy z jednotlivých zemí bylo simultánně přenášeno prostřednictvím satelitu.

Přípravy projektu byly zahájeny již v roce 2005. Vedoucím pořadatelem je švédské Arbetets Museum (Museum of Work) sídlící v Norrköpingu, které přišlo s nápadem představit typickou evropskou produkci potravin a jejich konzumaci jednak prostřednictvím obvyklých muzejních prostředků, jednak využitím zkušeností zaměstnanců a odborníků v potravinářství i konzumentů samotných.

Návštěvníci se mohou těšit na tématickou prezentaci typického produktu zúčastněných zemí (Švédsko – mléko, Česká republika – pivo, Dánsko - vepřové maso, Estonsko – brambory, Finsko – chléb, Maďarsko – obilí, Portugalsko - olivový olej, Skotsko – ryby a Slovinsko – med).

Součástí výstavy budou doprovodné programy o stravovacích zvyklostech, rozdílech i shodách v Evropě i v jednotlivých zemích v kontextu historie, změn klimatu a životního prostředí. Jejich snahou je podnítit diskusi o jídle, kulturním dědictví, životním prostředí, výrobě a každodenní spotřebě, zejména mezi mladými Evropany.

Cílem mezinárodního projektu bylo především vytvořit hodnotovou základnu na každé partnerské straně i společně, která by mohla být užitečná pro současný i budoucí výzkum.

Druhým bylo získat - hlavně pro společnou výstavu - více vědomostí o způsobech výroby a zpracovávání evropských potravin a jejich konzumace v současnosti a v historii, při současném zapojení výzkumníků, státních, neziskových a ekologických organizací i veřejnosti.

Třetím, neméně důležitým cílem projektu a především výstavy, je společné přání pořadatelů podnítit diskuzi odborníků i veřejnosti o důležitých globálních otázkách produkce a konzumace potravin v Evropě.

Video z akce: zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám