Hlavní obsah

Nádvoří zámku Častolovice zdobí stromy pro Olgu Havlovou, rozárium a park právě kvetoucí růže

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 24. až 27. května proběhly Dny soukromých hradů a zámků, které pořádala Asociace majitelů hradů a zámků s cílem přiblížit návštěvníkům rozmanitost a hodnotu kulturního dědictví, o něž pečují soukromí vlastníci. Do projektu se zapojil i zámek Častolovice.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Královna květin se ukazuje v Častolovicích v plné kráse.

Článek

Nejprve byly ve čtvrtek 24. května vysazeny na počest Olgy Havlové, která by v letošním roce oslavila 85. narozeniny, dva stromy pavlovnie plstnaté na zámeckém nádvoří. Výsadba proběhla ve spolupráci s Výborem dobré vůle - nadace Olgy Havlové a v rámci projektu „Strom pro Olgu Havlovou“. 

„Paní Havlová byla dlouholetou přítelkyní majitelky zámku paní Diany Sternbergové. Jejich přátelství se stalo také jedním z důvodů, proč se paní Sternbergová rozhodla vrátit do Čech a získat zpět rodinný majetek. Vše začalo díky panu knížeti Karlu Schwarzenbergovi, který se osobně naší akce zúčastnil,” uvedla Kateřina Kovaříčková ze správy zámku.

U příležitosti Dnů soukromých hradů a zámků se v Častolovicích uskutečnila výstava pejsků z psího domova v Lukavici. Proběhla v sobotu 26. května a jejím cílem bylo nalézt pro některé pejsky nový domov. Kateřina Kovaříčková k tomu řekla: „Účastníci si mohli některého z nabízených pejsků vypůjčit a zamířit s ním na poznávací procházku zámeckým parkem. Během procházky si tři pejsci našli nové domovy a zamířili do nich rovnou od nás.”

A na co láká zámek Častolovice v těchto dnech? Po roce opět na královnu květin - růži - v mnoha podobách a vůních. „Paní Diana Sternbergová začala s budováním zámeckého rozária ihned po svém návratu na zámek. V současné době čítá sbírka růží v zámeckém parku na 220 druhů. Jedná se jak o moderní druhy růží, tak především o historické, kvetoucí pouze jednou ročně, které se vyznačují krásně naaranžovanými korunními lístky s výraznou vůní,” pozvala k návštěvě Kateřina Kovaříčková.

Zároveň dodala, že rozárium doplňují růže anglické, vyšlechtěné Davidem Austinem, jež v sobě spojují prvky moderních i historických růží. Všechny tyto druhy jsou nyní k vidění i přivonění v zámeckém parku, neboť právě nyní nadešel jejich čas a začínají se ukazovat v plné kráse.  

Reklama

Výběr článků

Načítám