Hlavní obsah

Nadace OSF předala novinářské ceny za rok 2019

Novinky, Lucie Nemešová

Jubilejní ročník Novinářské ceny zná své vítěze. Ocenění v celkem dvanácti kategoriích přebralo ve středu večer na slavnostním udílení v prostorách divadla Jatka 78 devět českých novinářů a tři novinářské týmy. Poprvé se v rámci večera udílely Ceny Karla Havlíčka Borovského a Novinářské křepelky.

Foto: Kristýna Svobodová
Článek

Nadace OSF udělila ve středu večer již podesáté novinářské ceny. V každé soutěžní kategorii nominovala nezávislá porota tři autorky či autory s nejlepšími přihlášenými pracemi. Všechny příspěvky otevíraly závažná témata, která měla za uplynulý rok největší sociální dopad.

Mezi oceněnými projekty se objevil např. seriál Aktuálně.cz o sebevraždách českých mužů. Novinářskou cenu v kategorii nejlepšího audio-vizuálního rozhovoru získal Martin Veselovský, který si tak drží prvenství v největším počtu obdržených novinářských cen.

V kategorii psaného rozhovoru zvítězila Renata Kalenská z Deníku N s interview o sexuálních obětech kněží. Cenu Karla Havlíčka Borovského získal Ondřej Houska z Hospodářských novin, Novinářskou křepelku pak jeho kolega Lukáš Valášek ze serveru Aktuálně.cz.

Mezi vítězné projekty se dostal např. investigativní seriál TV Seznam s názvem Ve Stínu Slunečnice, který rozpoutal debatu o kvalitě rezidenčních služeb pro seniory v České republice.

Význam oceňování kvalitní žurnalistiky je podle pořadatelů v dnešní době zcela zásadní. „Klasická média se za posledních deset hodně změnila. Klesá důvěra v tradiční média, tak klesá i jejich role ve společnosti. A paradoxně se to děje i přesto, že média pomohla k mnoha pozitivním věcem,” uvedl Robert Basch, ředitel Nadace OSF, která ocenění udílí, s tím, že je hrdý na to, jaké novinářské počiny se letos opět dostaly do užšího výběru porotců.

Každoročně se slavnostní udílení cen koná v předvečer Světového dne svobody tisku (3. května), letos se kvůli koronavirové pandemii slavnostní udílení přesunulo na 17. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám