Hlavní obsah

Na Slovácku to během dubna ožije nejen sportem

Novinky, Hana Knížková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře se na Slovácko vydává o poznání méně lidí než v hlavní sezóně. Přitom právě na jaře je toho hodně k vidění a k navštívení. Užijí si milovníci vína, cimbálovky i sportovci.

Foto: Hana Knížková

Slovácko tradičně láká milovníky vína, nabídka regionu je ovšem o dost širší.

Článek

Běžci si přijdou na své

V sobotu 6. dubna dopoledne mohou všichni příznivci běhu vyrazit na desetikilometrový běh „Velká Morava“ spojený s Velkomoravským koštem vín v Mikulčicích. Samotný košt začne ve 13:00 hodin. Za doprovodu cimbálové muziky Galán budete mít příležitost porovnávat vína od drobných lokálních vinařů i profesionálních výrobců. Akce je vhodná pro všechny milovníky vína i sportu.

Další informace: www.infomikulcice.cz.

Velikonoční zvyky 

Strážnický skanzen chystá na víkend 13. a 14. dubna akci s názvem „Fašanky, fašanky, Velká noc ide…“ a Velikonoční jarmark. Mezi devátou a šestnáctou hodinou se návstěvníci v rámci připraveného programu dozví o fašanku neboli masopustu vše a zjistí, co vše byli naši předci ochotni před Velikonocemi stihnout. Budou zde představeny méně známé masopustní zvyky, jako tance s medvědem, fašankový tanec „pod štable“ nebo smažení božích milostí. Hosté nepřijdou ani o tradiční vynášení smrtky, šlahačku, hrkání nebo malování kraslic. Na posilněnou pak poslouží místní velikonoční pokrmy. 

Pro cyklisty i pro pěší

Týden po Velikonocích, konkrétně v sobotu 28. dubna, se bude v centru Slovácka konat již 13. ročník slavnostního otevírání cyklostezek. V okolí Uherského Hradiště budou vyznačeny různě dlouhé trasy vhodné pro pěší turistiku i cyklistiku. Jejich náročnost je odstupňována pro méně i více zdatné sportovce. Jednotlivé trasy povedou skrz vinohrady a okolo mnohých památek. Po cestě mohou účastníci navštívit vinné sklípky a v samotném cíli bude na dokončivší čekat losování o ceny. Kulturní program je plánován na celé odpoledne. 

I ve všední dny se program najde

Víkendové akce přilákají větší množství lidí. Všichni, kdo preferují spíše individuální program, se mohou sportovně, kulturně i gastronomicky vyžít ve všední dny. Lidová řemesla spojená s nejdůležitějším křesťanským svátkem roku budou představena veřejnosti v Městském muzeu ve Veselí nad Moravou a také ve Vlastivědném muzeu Kyjov. Ve Veselí se tato akce bude konat od úterý 9. dubna do čtvrtka 11. dubna, v Kyjově pak od středy do pátku (10. - 12. dubna). 

V okolí Strážnice lze pak na kole i pěšky vyrazit mezi vinohrady nebo si prohlédnout památky v rezervaci lidové architektury v obci Petrov. Nedaleko malebných Petrovských sklípků se nachází také výrobna Moravských a Strážnických brambůrků Hobža, kam se můžete ve všední dny objednat na exkurzi trvající zhruba 45 minut a dozvědět se, jak se oblíbená slaná pochoutka vyrábí od začátku od konce. Navíc zde dostanete ochutnat ty nejčerstvější brambůrky. 

Jižní Morava má evidentně v dubnu hodně, co nabídnout. Zajímavé kulturní akce a sportovní zážitky jsou doplněny krásnou přírodou, památkami a moravskou pohostinností.

Reklama

Výběr článků

Načítám