Hlavní obsah

Na Ptačí festival přiletělo přes tisíc ptáků

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moudivláčky, ledňáčky, modřinky i strakapoudy a dalších šedesát druhů ptáků spatřil každý, kdo v sobotu 2. října zavítal do Národní přírodní rezervace Slanisko u Nesytu. Po roce se tam totiž znovu konal Ptačí festival.

Foto: Eva Řezáčová

Ptačí festival byl bohatý na druhy i množství.

Článek

Na programu bylo předvádění odchycených jedinců, kroužkování a povídání o zajímavostech toho kterého okřídleného exempláře. Do sítí se zachytili například zvonci, budníčci, pěnice, drozdi, rákosníci i oblíbené sýkořice vousaté. Vypouštění ptáčků pak bylo v režii samotných přihlížejících.

K rybníku jich dorazilo přes sto, a to včetně těch nejmenších. Pro ně organizátoři nachystali hry a úkoly na téma ptáci, les a život na rybníce. „Někteří svými znalostmi překvapovali dokonce i otrlého lektora našich přírodovědných akcí doktora Chytila,“ uvedla Eva Řezáčová z Centra ekologické výchovy Pálava, které festival organizačně zajišťovalo.

Ještě dopoledne se část zvědavců  vydala na pozorování velkých druhů ptactva, které se zdržovaly na rybníce. Objevili se tam třeba vrány šedivky, vrabci polní, volavky popelavé i bílé, vlaštovky i špačci, stehlíci i skřivani, rehci, rákosníci, potápky, kačeny a husy. Našli se i pisíci, orli mořští, motáci a mlynaříci, lžičáci pestří, labutě i holubi. „Celkem jsme u Nesytu zaznamenali přes tisíc čtyři sta kusů ptáků a čtyřiašedesát druhů,“ upřesnila Řezáčová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám