Hlavní obsah

Na přeshraničním filmovém festivalu zaujal český snímek

Novinky, Hana Kolomazníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 11. května byl v Görlitzu slavnostně zakončen jedenáctý ročník přeshraničního filmového festivalu Neiße Filmfestival. Oceněni byli hned dva čeští zástupci.

Foto: Hannes Rönsch

Lenka Šikulová přebírá ocenění za snímek Světlo za horami

Článek

I když bylo počasí chvílemi poněkud nevlídné, navštívilo jedenáctý ročník festivalu v trojzemí České republiky, Německa a Polska na 4500 diváků, což je oproti loňskému roku nárůst o necelých 20 procent.

Organizátoři již nyní napjatě očekávají, kolik filmových nadšenců přiláká další ročník, který v německé Žitavě začne 5. května 2015.

Hlavní cena putuje do Čech

Jako nejlepší celovečerní hraný film byl v konkurenci devíti snímků hlavní soutěže oceněn Zázrak režiséra Juraje Lehotského, který vznikl v česko-slovenské koprodukci. Z

vláštní ocenění poroty si vysloužil polský film režiséra Tomasze Wasilewského Płynące wieżowce, českému divákovi známé pod festivalovým názvem Plovoucí věžáky. Snímek, jehož hlavním tématem je coming out mladého plavce Kuby, je příběhem o odvaze, hledání vlastní identity a touze po její akceptaci.

Další z polských zástupců, snímek Chce się żyć (Život je úžasný), vynesl představiteli hlavní role, Dawidu Ogrodnikovi, cenu za nejlepší herecký výkon.

Cena publika pro jadrný humor z Jadranu

Nejpočetnější porota festivalu zvolila jako nejlepší filmový počin komedii Knězovy děti režiséra Vinka Brešana.

Zdánlivě bohulibý nápad, jak zvýšit porodnost na jednom z malých chorvatských ostrovů, který se ve filmu postaral o řadu úsměvných scén, však dává životu malebné obce jiný směr, než jaký si mladý farář vysnil.

Nejlepší dokumentární snímek poodkrývá roušku tajemství

Cenu za nejlepší dokumentární film, kterou uděluje vedení festivalu, si odnesl snímek německého režiséra Marcela Wehna Ein Hells Angel - unter Brüdern (Pekelný anděl - mezi bratry). Wehnovi se podařilo přiblížit se uzavřené společnosti a nabídnout tak proti všeobecně zažitému názoru i pohled z druhé strany.

Světlo za horami oslnilo Saský filmový svaz

Snímek režisérky Lenky Šikulové vyprávějící o mikrokosmu jednoho místa, severočeských Hejnic, a současně o problémech celého regionu - demografických změnách, absenci vyhlídek na lepší budoucnost a hledání vlastní identity v oblasti, kde se snoubí komplikovaná minulost, výzvy přítomnosti a šance na budoucnost regionu na obou stranách hranice, si našel své diváky na obou stranách hranice a odnesl si speciální cenu.  

Festivalem ožila i liberecká Varšava

Po tři večery se filmy v rámci festivalu promítaly i v liberecké Varšavě. Kino, kde přes léto proběhnou nejdůležitější opravy, přijeli v pátek navštívit tvůrci v Srbsku několika cenami ověnčeného snímku Odumiranje, režisér Miloš Pušić a scénárista Dušan Spasojević.

Přátelská atmosféra, která ruší bariéry mezi divákem a filmovými tvůrci, činí spolu s výběrem filmů, které mají do hlavního proudu daleko, Filmový festival Nisa takovým, jakým je: přitažlivým pro skutečné milovníky kvalitní filmové tvorby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám