Hlavní obsah

Na hradě Svojanov přivítají jaro

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad Svojanov opět ožije postavami z minulých století. Víkendové panské jarní slavnosti jsou připravené na počest Antonína Haasche a jeho choti Caroliny, posledních soukromých majitelů hradu.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se zabaví děti i dospělí.

Článek

Zima je nenávratně pryč, a tak se i panstvo vrací na své sídlo na pomezí Čech a Moravy. A právě tato událost je ústředním tématem jarních slavností na hradě Svojanov, který patří k nejoblíbenějším památkám v Pardubickém kraji.

Lidé vídali posledního soukromého majitele hradu Antonína Haasche a jeho paní Carolinu prozatím jen o oživených večerních prohlídkách. Široká veřejnost je nyní uvidí i o prvních letošních slavnostech.

„Chtěli jsme slavnosti ozvláštnit, proto jsme zvolili tento pár, který na hradě žil na přelomu 19. a 20. století,“ vysvětlil kastelán svojanovského hradu Miloš Dempír. Panstvo se zde nadobro rozloučí se zimou, aby mohlo nastoupit vládu krásné počasí.

Jak už bývá na hradě zvykem, nebude chybět ani bohatý doprovodný program, o který se tradičně postaral šermířský spolek Honorata z Letohradu. „Návštěvníci se mohou těšit na turnaje o meč, ukázku palných zbraní, představí se i mistr kat, který připomene torturu. Nebude chybět ani trocha mystiky s krásnou čarodějkou,“ uvedl manažer letohradského spolku Petr Kubíček.

Do časů minulých zavedou návštěvníky také divadelníci z Vyškova, kteří si připravili dvě hry vycházející z tradiční commedie dell´morte a dell´arte. Sukně rozvlní i tanečnice.

Panské jarní slavnosti se konají o víkendu 16. a 17. dubna, po oba dny od 9 do 17 hodin. Program začíná vždy od 9.30 hodin.

Hrad Svojanov je v dubnu otevřený každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Někdejší královské sídlo nabízí tři prohlídkové okruhy, z toho dva s odborným výkladem.

Na okruhu A se zájemci o historii podívají do hradního paláce. Seznámí se s tím, jak se na Svojanově žilo v 19. století. Čekají na ně zařízené pokoje, salonky, jídelna či kuchyně, které jsou doplněné i dobovými oděvy.

Okruh B je středověký. Turisté nahlédnou do nejstarších částí hradu ze 13. století, v mučírně je zamrazí při výkladu o tortuře. V domě zbrojnošů si připomenou, jak na hradě žila hradní posádka. Na tomto okruhu je také instalovaná expozice s marionetami představujícími osoby, které na hradě skutečně žily. Průvodci vypráví jejich životní příběhy.

Ti, kteří si chtějí jen odpočinout, mohou zvolit okruh C. Venkovní hradní areál zavede návštěvníky do unikátní gotické zahrady, na nádvoří, na hradby, do zříceniny renesančního paláce, či na vyhlídky. Součástí této trasy je také možný výstup na šestadvacet metrů vysokou hlásku, odkud se otevírá nádherný výhled do kraje.

Návštěvníkům je k dispozici také hradní restaurace s venkovní terasou a hradní penzion s dobově zařízenými pokoji. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám