Hlavní obsah

Na hrad Svojanov míří král

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svojanovský hrad patří k hojně navštěvovaným památkám nejen v Pardubickém kraji. V současné době je nachystaný na první kulturní akci v letošním roce. Královské slavnosti nahradí královské oživené prohlídky ve dnech 27. a 28. června.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov pořádá královské oživené prohlídky. Dostaví se i sám král se svou chotí? Přijeďte se podívat.

Článek

Na konec června měla správa hradu naplánované královské slavnosti, které se za dlouhá léta staly tradicí. Letos kvůli protikoronavirovým omezením se ve své podobě, jak jsou výletníci z předchozích let zvyklí, konat nebudou.

Král Přemysl Otakar II. a královna Kunhuta s družinou tedy neprojedou na koních hlavní branou a nepozdraví na nádvoří své oddané poddané. Nebude tedy ani tradiční doprovodný program na nádvoří.

Správa hradu sáhla po kompromisu, aby návštěvníci nebyli ochuzení. Mohou se těšit na oživené prohlídky. Tentokrát budou se středověkou tematikou, a to o víkendu 27. a 28. června, tedy v původně plánovaném termínu slavností.

Ve středověkých prostorách hradu se budou odehrávat různé scény. Samozřejmě že se dostaví také sám Přemysl Otakar II., snad přijede také panovníkova žena, královna Kunhuta. Kteří další urození páni oživí historii na Svojanově? To se všichni zájemci dozvědí přímo na místě.

Přijeďte se pobavit na hrad Svojanov. Do konce června má brány dokořán od 9 do 17 hodin, a to každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám