Hlavní obsah

Na Chlumu se utkali bohové o vládu nad sluncem

Novinky, Pavel Reichard

Bůh ohně Belen a sluneční bůh Lugh se střetli v boji o vládu. Síla a zkušenost boha slunce byla tentokrát víc než Belenova ohnivá divokost. Mladý bůh se musel sklonit a předat vládu Lughovi. To se stalo o letním slunovratu, v nejdelší den roku.

Foto: Pavel Reichard

Sluneční bůh Lugh sráží k zemi boha ohně Belena a ujímá se vlády. Keltský příběh o slunovratu předvedli členové skupiny Daoine Ceilte.

Článek

Tak si to alespoň každý rok vyprávějí Keltové. A tento starobylý příběh měli možnost zhlédnout také návštěvníci Keltského odpoledne na Chlumu u Rokycan.

Oživit nejstarší dějiny kraje, který je památkami na Kelty proslulý, byla hlavní myšlenka Slunovratu na Chlumu. „Nedaleko obce byla nalezena keltská knížecí mohyla, jen pár kilometrů od nás se nacházejí Podmokly, kde byl objeven největší keltský poklad. Keltové, jako první historicky doložení obyvatelé, tu zanechali nesmazatelné stopy a my jsme se rozhodli seznámit touto zábavnou formou obyvatele kraje s jejich odkazem,“ vysvětlil starosta Chlumu Jiří Rys.

„Keltové v podstatě položili základ evropské civilizaci, protože až do nástupu páry se používaly technologie, které vyvinuli právě Keltové. Je obdivuhodné, co dokázali, a myslím, že je třeba připomínat, že naši předkové nebyli hloupí barbaři, ale skvělí řemeslníci, umělci a obávaní válečníci,“ dodal Jiří Rys.

Slova starosty potvrdil program, který připravily skupiny Daoine Ceilte z Prahy a Valkenava ze Sokolova. Připravily ukázky keltských soubojů i řemesel, předvedly příběhy z doby, kdy Keltové vládli Evropě i z období, kdy je na dějinné scéně střídali Germáni. Celkovou atmosféru doplňovala keltská hudba skupiny Corchen.

„Chtěli jsme založit novou tradici a věřím, že se nám to podařilo,“ shrnul povedené keltské odpoledne Jiří Rys. „Doufám, že za rok se tu opět sejdeme a znovu oživíme keltského ducha naší krajiny.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám