Hlavní obsah

Na cestě k Mšenským pokličkám se potkáte s Hlavou, Žábou i Muchomůrkou

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tuzemským turisticky zajímavým lokalitám bezesporu patří Pokličky nedaleko Mšena i hradu Kokořín. Jedná se o pozoruhodný geologický útvar nacházející se v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Foto: Jana Bečková

Pokličky

Článek

Na prohlídku této přírodní zajímavosti se lze vydat z několika míst - my tam činíme právě z mšenského náměstí, kde se nalézá velký rozcestník turistických cest. V informačním centru, které sídlí v místní radnici (v sezóně každý den a do konce října jen o víkendech), je možné načerpat důležité informace i získat mapu okolí. Byla nám doporučena modrá trasa vedoucí směrem k Městským lázním a pak dále údolím Debř.

Zhruba pětikilometrová trasa k Mšenským pokličkám (užívá se i název Kokořínské pokličky) vede spoustou zajímavých míst. Naše první zastávka byla u Městských lázní, což je koupaliště z roku 1932 postavené ve stylu art déco. V létě je možným místem osvěžení a načerpání sil na další cestu.

Pokračujeme údolím Debř, kde zaujme altánek Muchomůrka z počátku minulého století a také památník Jana Husa - vše je lemováno skalními masivy. Nemůžeme minout také přírodní divadlo s velkou historickou minulostí, bohužel do dneška se dochovaly již jen zbytky.

Pomalu se dostáváme k prvním významným skalním útvarům na cestě - jsou jimi Hlava a Žába. Cestou míjíme Švédský val z třicetileté války. Ještě jednou narazíme na pozůstatky této války - na tzv. Průsečnou skálu. Jedná se o vytesaný průchod ve skále švédskými vojsky.  

Po prohlídce Hlavy i Žáby pokračuje naše cesta k Pokličkám lesní cestou - v samotném závěru k nim strmě klesáme kolem pískovcových skal.

Mšenské pokličky jsou skalní útvar nad Kokořínským dolem při vyústění rokle zvané Močidla, v katastrálním území Mšeno, mezi osadou Vojtěchov a samotou Hlučov. Vrchní desky - pokličky - jsou tvořeny železitými hrubozrnnými pískovci až slepenci, místy přes metr silné, které kryjí nepravidelné komolé kužele z měkčích pískovců spojovaných kaolinickým tmelem.

Nejmohutnější poklička má rozměry přibližně 6 × 5 × 1,5 metru, výška tohoto útvaru je zhruba 12 metrů. Jelikož vrchní vrstva je tvořena z pevnějšího materiálu, odolala déle než spodní vrstva. Eroze vykonala své a vytvořila tyto přírodní útvary.

Jsou zde tři pokličky a místo odpočinku s výhledem na skalní útvar. Vidíme zde dřevěné schody klesající dolů a to na Máchovu cestu, což je další cíl výletu. Nachází se zde také parkoviště pro turisty, kteří nechtějí jít ze Mšena naší cestou. Celé Kokořínsko je rájem pro turisty i cyklisty.

Celý výlet - i s návratem do Mšena - je dlouhý zhruba dvanáct kilometrů a není náročný. Je vhodný i pro rodiny s dětmi, stejně tak pro seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám