Hlavní obsah

Na býšovské tvrzi vládly děti z okolí Temelína

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tvrzi Býšov, ležící na dohled od Jaderné elektrárny Temelín, vládly v sobotu děti. Den plný soutěží a her pro ně připravil vlastník této středověké památky, Jihočeský zemědělský lihovar za podpory obce Temelín a Skupiny ČEZ.

Foto: Lenka Pokorná

Děti měly na býšovské tvrzi o zábavu postaráno, nenudili se ale ani dospělí.

Článek

Děti v krásném prostředí tvrze, která je po rekonstrukci přístupná veřejnosti od začátku roku 2011, čekalo celkem devět soutěžních stanovišť. Ta prověřila formou různých disciplín nejen mrštnost a šikovnost malých návštěvníků tvrze z širokého okolí elektrárny, ale i jejich logiku či znalost přírody, která je obklopuje. „Těžké byly kroužky. Vůbec se mi nedařilo trefit se na tyčku. Šly mi ale rostliny,“ komentovala klání osmiletá Evička. Kdo chtěl, mohl si opéct špekáček na ohni a shlédnou představení Divadélka KOS o tom: Jak se Janek neuměl rozhodnout.

„Dětský den na Býšově byl jen další ukázkou perfektní spolupráce s obcí Temelín, do jejíhož katastru spadá jak tvrz, tak sídlo naší společnosti, a temelínskou jadernou elektrárnou. Nejde o první a rozhodně ani poslední podobnou akci u nás. Na tvrzi se pravidelně konají různá společenská setkání, svatby, divadelní představení, výstavy, koncerty a podobně,“ uvedl Jiří Nartovský, člen představenstva společnosti Jihočeský zemědělský lihovar (JZL).

Právě JZL je iniciátorem i realizátorem projektu rekonstrukce býšovské tvrze a zpřístupnění celého areálu veřejnosti. V objektu tvrze ze 14. století a k ní přilehlých budovách jsou umístěny výstavní expozice Jihočeského muzea v Českých Budějovicích mapující historii Vltavotýnska. V dalších navazujících budovách se pak nalézá turistické informační centrum a sociální zázemí areálu.

Stálá muzejní expozice je rozdělena do čtyř hlavních tematických okruhů. Tvrz Býšov a život na tvrzích, Archeologie - pravěk, středověk na Vltavotýnsku, Tři velké události geologických příběhů býšovského okolí a AQUA VITAE - lihovarnictví v českých zemích od počátků do současnosti. „V hlavní sezóně od 15. března do 15. září je celý areál přístupný od pondělí do pátku vždy od 9 do 16 hodin. Od května je pak otevřeno i v sobotu a v neděli vždy od 10 do 16 hodin. Mimo sezónu, od 16. září do 14. března, k nám mohou návštěvníci přijet každý pracovní den od 9 do 15 hodin,“ poznamenal Nartovský.

Spolupráci s lihovarem si pochvaluje starosta Temelína Petr Macháček. „Fantastické je, že se tvrz podařilo vrátit zpět k životu a že může dále sloužit lidem, což je samozřejmě přínosem pro celé okolí. My sami zde pořádáme například svatby,“ řekl starosta.

Pod hlavičkou Oranžového roku proběhne ve dvaatřiceti obcích v okolí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ každoročně okolo 500 akcí. „Možnosti čerpání zdrojů v rámci Oranžového roku nepochybně významně posílily samostatné aktivity jednotlivých spolků, sportovních klubů či kulturních a dalších organizací v našich obcích. Hlavně přes léto neexistuje prakticky ani jediný víkend, kdy by se u nás, nebo v sousedství nic nedělo,“ připomněl Macháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám