Hlavní obsah

Muzejní noc s výletem do historie spodního prádla - a nejen to

Novinky, Vladimír Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosily naše prababičky pod sukní dlouhé nohavičky? Nebo snad chodily „naostro“?

Foto: Muzejní expozice Hřebečský grunt

Kachlový sporák ve světnici

Článek

Malý výlet do historie spodního prádla se koná v rámci XI. ročníku Festivalu muzejních nocí 2015 v pátek 15. května od 18:00 do 22:00 hodin v muzejní expozici Statek Studená Loučka. Vstupné je dobrovolné a expozice je vhodná i pro rodiny s dětmi.

V rámci Muzejní noci můžete 15. května od 18:00 do 22:00 na Mohelnicku navštívit i další expozice: Mohelnice (Duhová čajovna), Loštice (Židovská synagoga a Muzeum olomouckých tvarůžků), Police (Síň selských tradic), Klopina (Venkovské muzeum), Úsov (Život v podzámčí).

Zemědělská usedlost č. p. 31 v obci Studená Loučka u Mohelnice je patrně jediným zcela dochovaným hřebečským gruntem.

Klasicistní přízemní zděný statek z roku 1837 s hospodářskými staveními a výměnkem je výjimečně dochovanou ukázkou lidové architektury a příkladem výstavného obydlí místního zemědělce. Za zmínku stojí zachované původní klenby, hrázděné zdivo, trámové stropy, měděný kotel na ohřev vody, pec na chleba, reliéfová kachlová kamna, funkční černá kuchyně a hlavně portál, podlahy, svody vody, koryta, parapety a ostění dveří vytesaná z dnes již velmi vzácného maletínského pískovce.

A kde že to Hřebečsko vlastně je? Vlastní kraj tohoto jména o rozloze 1230 kilometrů čtverečních tvořilo 140 obcí a 6 měst: Březová, Lanškroun, Moravská Třebová, Mohelnice, Svitavy a Zábřeh na Moravě. Ještě v roce 1939 zde žilo 130 000 obyvatel, z toho 126 000 Němců.

Historie německého osídlení tohoto prostoru byla ukončena usnesením Postupimské dohody vítězných velmocí, na jejímž základě byli i obyvatelé Hřebečska vystěhováni do historicky německých území. Dnes už jen tzv. hřebečský tunel u Svitav připomíná tuto bývalou rozsáhlou německou enklávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám