Hlavní obsah

Muzea se zdarma otevřou veřejnosti také na Šumpersku

Novinky, Vladimíra Krejčí

Museum collections make connections. Tak zní téma Mezinárodního dne muzeí 2014. Do češtiny je organizátoři překládají volně jako: Muzea tvoří sbírky a lidé. K oblíbené akci se v neděli 18. května připojí také Vlastivědné muzeum Šumperk a všechna jeho zařízení.

Foto: Vladimíra Krejčí

Vlastivědné muzeum v Šumperku zve na výstavu o historii místního sklářství.

Článek

„Letošní téma chce upozornit na transformaci tradičního vnímání muzeí. Stojíme dnes tváří v tvář změnám, které nás nutí hledat nové cesty, jak návštěvníkům zpřístupnit sbírky. Muzea jsou důležitým vypravěčem příběhů naší společné historie a kulturního dědictví, prostředkem kulturní výměny, vzájemného obohacování, porozumění a spolupráce mezi národy. Plněním všech těchto funkcí významným způsobem přispívají k rozvoji společnosti,“ uvedla Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

Mezinárodní den muzeí se poprvé odehrál už v roce 1977. Od té doby se k němu připojují kulturní instituce celého civilizovaného světa. Cílem akce je připomínat veřejnosti význam muzeí ve společnosti.

Osm výstav na pěti místech

„Návštěvníky přivítáme v Pavlínině dvoře v Šumperku, v zábřežském domě Pod Podloubím, v mohelnickém muzeu, v loštickém Památníku Adolfa Kašpara i na zámku v Úsově,“ upřesnila Berková.

Otevřeno je v neděli 18. května od 9 do 17 hodin, na zámku v Úsově až do 19 hodin, poslední prohlídka začíná v 17.30.

„V Šumperku si zájemci mohou prohlédnout unikátní výstavu Sklo, příběh pátý z cyklu Člověk tvůrce. K vidění jsou tu i výstavy Jak se žije s handicapem, Zkameněliny severní Moravy a také velkolepě pojaté Šumpersko za Velké války 1914–1918,“ zve návštěvníky Berková.

V Zábřehu je připravena Pravěká hostina, mohelnické muzeum nabízí výstavu Čas nejde zastavit... V Lošticích na návštěvníky čekají Přátelé Adolfa Kašpara a na zámku v Úsově je veliká pohádková výstava.

Stálé expozice i Bartošova galerie

Zpřístupněny budou také stálé expozice. V Šumperku je to instalace Příroda a dějiny severozápadní Moravy, v Zábřehu Z historie města a okolí, Jan Eskymo Welzl (1868–1948) a Z pokladů zábřežského muzea. Otevřeny jsou i výstavy Z dějin Mohelnicka a Pravěk Mohelnicka.

„Zájemci je naleznou v mohelnickém muzeu, výstavu o pravěku navíc doplňuje herna na nádvoří. Na zámku v Úsově lze navštívit Lovecko-lesnické muzeum, dále expozice Kolébka lesnického školství na Moravě nebo Hádanky pánů z Vlašimi i se Strašidelným labyrintem ve sklepení a galerii akademického malíře Lubomíra Bartoše,“ uvedla Berková.

Reklama

Výběr článků

Načítám